Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı Nedir? Beslenme Nasıl Olmalıdır?
FMF, yani Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı, eklem ağrıları, ateşli nöbetler, karın ağrıları, diyare şeklinde kendisini gösterebilir. FMF’de vücudun belirli bölgesinde enfeksiyon söz konusu olabilir ve bundan kaynaklı olarak ağrılar, ateş, o bölgede hareketsizlik ortaya çıkabilir. Bu süreçte tüketilen bazı besinler bu ağrıların şiddetini ve enfeksiyonu artırırken bazı besinler ise enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilmektedir. Enfeksiyonu artıran besinler inflamatuar besinler olarak bilinirken, enfeksiyonu azaltan besinler ise anti-inflamatuar besinler olarak adlandırılmaktadır. Bu süreçte anti-inflamatuar besinlerin tüketilmesi hem süreci iyi yönetmenizi hem de enfeksiyonun azalmasını sağlar ve dolayısı ile semptomları azaltır veya ortadan kaldırır. Peki enfeksiyon artıran besinler nelerdir? Enfeksiyonu azaltan besinler nelerdir? Gelin bu yazımızda sizler için bunların yanıtını verelim.
Anti-inflamatuar besinler: Taze sebze ve meyveler enfeksiyona iyi gelen besinler arasındadır. Bu meyve ve sebzeler; brokoli, elma, muz, nar, pancar, ıspanak. Aynı zamanda günde 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketimi ihmal edilmemelidir. Özellikle zeytinyağı, balık yağı, omega 3 içeren besinler, deniz ürünleri, avokado yağı, fındık yağı da enfeksiyona iyi gelen sağlıklı yağlardandır. Zerdeçal da inflamasyon önleyici etkiye sahiptir. Yoğurdun içerisine, yemeklerin içerisine veya çay şeklinde tüketilebilir. Balık, tavuk, et (yağsız) tüketilmesi de inflamasyonun önlenmesi ve iyileştirilmesi üzerine olumlu etkiler barındırır. Proteinden zengin yağdan fakir besinlerin tüketilmesi de sürecin iyi ilerlemesini sağlar.
Peki enfeksiyonu artıran besinler nelerdir? FMF hastaları hangi besinlerden kaçınmalıdır?
Bu süreçte özellikle şekerli besinler, paketli gıdalar; bisküvi, cips, kek, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan hamur işleri, makarna, abur cuburlar, gazlı içecekler, asitli içecekler, kızartmalar, yağlı besinler, poğaça, börek, şerbetli tatlılar, salam, sucuk, sosis, işlenmiş gıdalar, alkol gibi besinler enfeksiyonu artırır. Bu nedenle bu besinlerin beslenme listenizde yer almaması gerekmektedir.
Lakin her şeyden önce unutulmamalıdır ki eğer FMF hastasıysanız ve beslenmeniz konusunda kafanızda soru işaretleriniz varsa mutlaka bir diyetisyenden yardım alın. Burada yazanlar yalnızca öneri niteliğindedir bu nedenle size en doğru bilgiyi diyetisyeniniz verecektir. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin