Anksiyete, Depresyon Durumlarında Nasıl Beslenmeliyim?
Depresyon ve Anksiyete Gibi Psikolojik Durumlarda Beslenme Neden Önemlidir?

Depresyon ve anksiyete genetik, çevresel etkilerden kaynaklı veya hormon bozukluklarından kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Depresyon ve anksiyeteye aile içerisinde yaşanan olumsuz olaylar, hayal kırıklıkları, yetersiz anne-baba bakımı, travmalar sebep olabilir. Peki bu süreçlerde nasıl beslenmeli?

Depresyon veya anksiyetesi olan bireylerde uygun beslenme tedavisini planlayabilmek için bireyin beslenme durumu değerlendirilmeli, kan testlerin özellikle vitamin ve mineral değerlerine bakılmalıdır. Bu nedenle bu gibi durumlarda beslenmenin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. Eğer tanılı depresyon veya anksiyeteniz var ise beslenme düzeninizi oturtabilmek ve obeziteye yatkınlığı önleyebilmek adına bir diyetisyenden yardım almanız önerilir. Özellikle depresyon yaşayan bireylerde kilo alma-kilo verme, kabızlık, sıvı kaybı veya yeme bozuklukları görülebilir. Peki beslenmenin depresyon üzerine nasıl bir etkisi olabilir? Yalnızca iştah kontrolü veya beslenme düzeni sağlamak amacı ile değil aynı zamanda beyin fonksiyonları için de bir beslenme tedavisi önerilmektedir.

Depresyon sürecinde özellikle bazı hormonlarda dengesizlikler olabilmektedir ve bu dengesizlikler ruh hali ve motivasyonu etkilemektedir. Özellikle serotonin seviyesinde görülen azalmalar besin alımını da olumsuz etkilemekte ve bundan kaynaklı kilo verme durumuna da sebep olmaktadır. Bu nedenle depresyon döneminde deniz ürünleri; istiridye, ahtapot, kalamar tüketimi, aynı zamanda kaju, badem, erik, fındık, muz, ananas, hindi, yumurta beyazı, susam, badem, ceviz gibi besinlerin tüketilmesi de mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu süreçte bu besinlerin tüketilmesine önem verilmelidir. Antioksidan besinlerin tüketilmesi de olumlu etkiler yaratmaktadır. Taze sebze meyveler tüketilmelidir. Bunlar dışında ise omega 3 yağ asidinin eksikliği depresyon veya anksiyeteye sebep olabilmektedir. O nedenle bireyin diyetinin omega 3 yağ asidinden zenginleştirilmesi önem arz eder. Bu süreçlerde sıvı alımı düşebilmektedir o nedenle gün içerisinde ihtiyacı kadar sıvı tüketimi önemlidir.
Öneriler
  • Trans yağ alımı azaltılmalıdır,
  • Fast food ve fazla yağlı besinlerin tüketimi azaltılmalıdır,
  • Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi önerilmektedir,
  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır,
  • Hazır besinler, hamur işleri, sakatatlar tüketilmemelidir,
  • Süt, yumurta, deniz ürünleri, kırmızı et, tavuk, yağlı tohumlar ve balığa beslenmede yer verilmelidir,
  • Omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenilmelidir.
Son olarak depresyon ve anksiyete durumlarında mutlaka bir psikiyatrist ve psikologdan yardım almanız gerekmektedir. Sonrasında sizlere uygun bir beslenme tedavisi için diyetisyen ile ilerlemelisiniz. Sağlıkla.com.tr’ de hem diyetisyen hem psikolog hem de fizyoterapist eşliğinde 3 uzman ile birlikte sağlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın ki beslenme kişiye özeldir. Eğer depresyon veya anksiyeteye ek başka hastalıklarınız da mevcutsa hekim ve diyetisyeninizden onay almadan yukarıda yazan önerileri uygulamayınız. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin