Çocuğum Nasıl Beslenmeli? Çocuğumun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Beslenme Çantası

Okulların açılması ile birlikte ebeveynlerin kafasında çocuklarının beslenmesi hakkında bazı soru işaretleri var olmaya başlamaktadır. Verdiğim besinler yeterli geliyor mu? Doyuruyor mu? Okul kantininde ne yiyor? Okul yemekleri güvenilir mi? Temiz mi? Elbette her ebeveynin kafasında bu gibi sorular yer alabilmektedir.  Peki çocuğunuz okula giderken nasıl beslenmeli ve beslenme çantasında neler bulunmalı? Gelin bu yazımızda bunu hep birlikte inceleyelim.

Çocukluk döneminde beslenme, yetişkinliğe adım atma süreci açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde büyüme ve gelişme sıklıkla devam edeceğinden, tüketilen besinlerin ve beslenme biçiminin de büyüme gelişme üzerine etkisi yüksektir. O sebeple çocuğunuza iyi bir gelecek sunmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken onu sağlıklı beslenmeye teşvik etmektir. Çocuklarda, 4-6 yaş arası çocuklar anaokulu dönemi, 7-11 yaş arası çocuklar ilk okul dönemi, 12-17 yaş arası ise orta okul ve lise dönemi olarak bilinmektedir.

Okul Döneminde Sağlıklı Beslenmenin Faydaları

Çocuğun normal büyüme ve gelişimi sağlanır, derslere karşı konsantrasyonu ve verimi artar, okul başarısı artar, zeka gelişimi artar, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanır ve yetişkinliğe hazırlanır.

Okul Çağı Çocukluk Döneminde Beslenme

Bu yaş grubunda şekerli besinler, tatlılar, bisküviler ve çikolata gibi şeker oranı yüksek besinlerin en az oranda tüketilmesi büyüme gelişme ve diş sağlığı açısından önemlidir. Bununla birlikte protein, demir ve kalsiyum açısından zengin olan et, tavuk, balık, süt ürünleri, kuru meyve, kuruyemiş, kuru baklagiller ve yeşil sebzelerin tüketimi artırılmalıdır. Gazlı içecekler, şekerli içecekler, fazla yağlı besinler diş sağlığı ve büyüme-gelişmenin olumsuz etkilenmemesi açısından tüketilmemelidir. Yüksek glisemik indeksli besinler çocuğunuzun çabuk acıkmasına sebep olur ve kontrolsüz kilo alımını destekler. Çocukluk çağında obezite oldukça önemlidir. Çocukluk çağında ortaya çıkan obezite eğer önüne geçilmezse yetişkinlik yaşamını da ele geçirmektedir. O nedenle çocuğunuzun bu dönemde sağlıklı beslenmesinin desteklenmesi ve bu konuda bilinçlendirilmesi hem çocukluk dönemi hem de yetişkinlik dönemi açısından oldukça önemlidir.

Çocuğumun Beslenme Çantasına Neler Koyabilirim?

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için 4 besin grubundan da yeteri kadar tüketmesi gerekmektedir.

1.Grup: Süt ve süt ürünleri, ayran, peynir vb. (Günde 3-4 porsiyon tüketilmeli)

1 porsiyonu; 2 parmak boyutunda peynir, 1,5 su bardağı ayran, 1 bardak süt, 4 yemek kaşığı yoğurt

2.Grup: Balık, tavuk, et, yumurta, kurubaklagiller vb. (Günde 2-3 porsiyon tüketilmeli)

1 porsiyonu; 2 küçük yumurta, 2-3 avuç içi büyüklüğünde et, tavuk, balık, 8-10 yk kurubaklagil

3.Grup: Sebze ve meyveler (günde 5 porsiyon)

1 porsiyonu; 1 orta patates, 1 orta havuç, 4 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 elma, 1 muz, 1 portakal

4.Grup: Ekmek, Makarna, bulgur, irmik vb. (günde 3-6 porsiyon)

1 porsiyonu; 1 orta dilim ekmek, 6-8 yk pirinç pilavı, 6-8 yk bulgur pilavı, 6-8 yk makarna

 

Örnek Beslenme Çantası

1)                                      

Ev tapımı poğaça

Süt

Elma veya muz

2)

Ev yapımı sandviç

Ayran

Çiğ sebzeler

3)

Ev yapımı kek

Süt

Muz

4)

Peynirli Tost

Meyve suyu

Kuruyemiş

5)

Peynir + domates + salatalık ve 2 dilim tam buğday ekmeği

Süt

1 adet elma

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Dyt. Merve Uzun