Diyetimi Bozdum Ne Yapacağım? Kaçamak Yaptım Nasıl Toparlayabilirim?
Sabahları Az Yiyorum Ama Gece Vakti Diyetimi Bozuyorum Sebebi Nedir?
Bir çoğumuz diyet yaparken sabah, öğle ve ara öğünlerimizi çok dengeli yapıp akşam öğününde bozuyor olabiliriz. Diyetimizi bozduğumuz için de sanki artık "diyet bir işe yaramayacak zaten olan oldu" diye düşünürüz. Aslında öncelikli olarak düşünmemiz gereken unsur akşam vaktinde neden diyetimizi bozduğumuzdur? Sabah ve öğlen kaçamak yapmıyorum ama akşam ve gece vakti geldiğinde kendimi tutamıyorum. Ne yapabilirim? Diyorsanız doğru yerdesiniz. Yazımıza öncelikli olarak bu durumun sebepleri nelerdir? Sorusunun yanıtını vermek ile başlayacağız.
Sabah ve öğle yemeklerinizde sağlıklı beslendiğinizi düşündüğünüz halde akşamları sürekli kaçırıyorsanız bunun altında birkaç önemli sebep yatıyor olabilir.
  1. Sabah ve öğle yemeklerinizi az enerjili tüketiyor olabilirsiniz. Bu ne demektir? Sabah kahvaltıda sağlıklı beslendiğinizi düşünseniz de aslında ihtiyacınız olan yeterli enerjiyi almıyor olabilirsiniz. Burada sağlıklı beslenmek nedir? Sorusunu kendinizce yanıtlamanız gerekir. Sağlıklı beslenme, sizlerin ihtiyacınız olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda içeren ve aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlayan bir beslenme modelidir. Şimdi bu soruyu kendinize tekrar sorun, sağlıklı besleniyor muyum? Sabah kahvaltınızı sağlam yapmamanız, sabah ve öğle yemeklerinde ekmek tüketmemeniz, sofradan yeterince doymadan kalkmanız akşam ve gece öğünlerinde krizlere neden olabilir. Bu nedenle kahvaltıyı yalnızca kahveyle geçiştirmeyin, az yiyerek zayıflayacağınızı düşünerek sabah ve öğle yemeklerinizi enerjisi az bir şekilde tüketmeyin.
  2. Ara öğün yapmıyor olabilirsiniz. Ara öğün bizler için kurtarıcıdır. Özellikle çabuk acıkıyorsanız az az ve sık sık beslenerek hem akşam krizlerinin önüne geçersiniz hem de sağlıklı beslenmiş olursunuz. Kahvaltıdan sonra ara öğününüzde kahve ile birlikte tüketilen badem veya kefir ile birlikte tüketilen bir adet elmanın sizler için faydası çoktur. Hem uzun süre aç kalmanızdan kaynaklı kan şekeri dalgalanmalarını önler hem de sizi gece krizlerinden korur.
  3. Yeteri kadar su içmemek. Evet doğru okudunuz yeteri kadar su içmediğiniz zaman yalancı açlıkla karşılaşabilirsiniz. Acıktığınız zaman 1 bardak su için ve birkaç dk kadar bekleyin eğer açlık hissiniz geçtiyse bu yalancı açlık olabilir. Gün içerisinde bol bol su içmeniz önemlidir.
  4. Son olarak, yemek istediğiniz besinleri kalorisi yüksek diye gün içerisinde sürekli bir kenara atıp yememeye çalışıyorsanız gece krizleri yaşıyor olabilirsiniz. Örneğin sabah canınız baklava çekti ama siz yemediniz ve gün boyu kendinizi tuttunuz. Kilo alacaksınız korkusu ile o baklavayı gündüz yemediniz ama gece gelen anlık krizle normalde yiyeceğinizden daha fazla yediniz. Kendinizi kısıtlamayın, sabah yiyeceğiniz 1 dilim baklava size kilo aldırmaz. Bir günde 1 kilo almanız için günlük ortalama 7000 kalori almanız gerekir. 1 dilim baklava ise ortalama 200 kaloridir. O nedenle yediğiniz 1 dilim baklavanın size bir zararı olmaz. Önemli olan bunu sık sık tekrarlamamanızdır. Baklavanızı yiyip kalan günde dengeleme yaparak günü kurtarabilirsiniz.
Dyt. Kübra Yetkin