Duygusal Şiddet ve Psikolojik Şiddet: Tanımı ve Türleri
Psikolojik şiddet nedir? Duygusal şiddet ne demektir? Psikolojik şiddete uğradığımı nasıl anlarım? Duygusal şiddet ile nasıl baş ederim?

Ülkemizde her yıl milyonlarca aile içi şiddet vakası rapor ediliyor, ancak pek çok sebep dolayısıyla bildirilmeyen vakalar da oldukça yaygın. Psikolojik şiddet veya duygusal şiddet genellikle fiziksel şiddetten daha yaygın olup, genellikle daha erken başlar, ancak nadiren tartışılır. Bu, duygusal istismarın genellikle fark edilmesinin zor olmasından kaynaklanmaktadır. Kadın veya erkek, dünya genelinde birçok insan, çevrelerindeki kişiler tarafından duygusal olarak istismara maruz kalabilmektedir.

Duygusal şiddete uğrayanlar, genellikle gelecekte duygusal şiddet uygulama eğiliminde olabilirler, ancak bu döngüyü kırmak önemlidir. Bu yazı, kendisine ve başkalarına yönelik duygusal şiddetin farkında olmaya ve bu konuda bir şeyler yapmaya davet ediyor. Duygusal şiddetin ne olduğunu, çeşitlerini ve çözüm yollarını anlamak için hazırlanmıştır. Lütfen bu farkındalığı artırmak için paylaşın. 

Duygusal ve Psikolojik Şiddeti Tanımanın Zorlukları

Duygusal şiddetin tanınması zor olabilir çünkü genellikle en yakınlarınız veya sizi seven kişiler tarafından uygulanır. Ayrıca, genellikle belirsiz ve gizli bir şekilde gerçekleşir. Duygusal istismarcılar genellikle kurbanlarını belirli davranışlarından dolayı sürekli suçlarlar. Bu durum, mağdurların kendilerini sürekli olarak kötü hissetmelerine, benlik saygılarının azalmasına ve dolayısıyla duygusal şiddeti tanımalarını ve tepki vermelerini zorlaştırır, çünkü artık kendi düşüncelerine ve algılarına güvenemezler.
Duygusal şiddet içeren toksik bir ilişkiden çıkmak zor geliyorsa, muhtemelen geçmişte de duygusal istismar içeren ilişkiler yaşamış olabilirsiniz. Bu durumda, bildiğiniz ve alışık olduğunuz ilişki modellerinden vazgeçmek zor olabilir. Ancak, bu sizin hatanız değildir ve utanılacak bir durum değildir. Psikolojik destek almak önemlidir.

Duygusal istismarcıların da genellikle bu tür toksik ilişkilerde bulunduğu ve geçmişte utandırıldığı veya aşağılandığı için psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Duygusal istismarın fark edilmemesi veya görmezden gelinmesinin bir başka nedeni de, ilişkinin diğer yönlerinin olumlu olmasıdır. İstismarcı kişi, istismar dönemlerinin arasında veya sonrasında sevgi dolu davranabilir, bu da duygusal şiddetin belirtilerini reddetmenize veya unutmanıza neden olabilir. Ayrıca, geçmişte benzer ilişkilerle büyümüş olmanız ve sağlıklı bir ilişki deneyimi yaşamamış olmanız da duygusal istismarı fark etmenizi zorlaştırabilir.


Duygusal Şiddetin Türleri ve Örnekleri
Duygusal şiddetin birçok çeşidi vardır, bazıları açıkça fark edilebilirken, diğerleri daha belirsiz ve karmaşıktır. İşte duygusal şiddetin yaygın türlerinden bazıları:
- Aşağılama
- Eleştiri
- Suçlama
- İsim takma
- Tehdit
- Utandırma
- Emir verme
- Manipülasyon
- Duyguları sömürme
- Pasif-agresif davranışlar

Bu davranışlar genellikle bir arada bulunur ve istismarcı tarafından başka insanlar önünde veya mizahi bir dille uygulanabilir, bu da tepki vermenizi veya durumu fark etmenizi zorlaştırabilir.
 
Duygusal şiddetle mücadele ederken, destek almak önemlidir. Kendi gücünüzü yeniden kazanıp, kendinize saygı duyduğunuzda, bir daha duygusal istismara maruz kalmamanız daha olasıdır. Bu süreçte, psikolojik destek almak ve duygusal şiddetin belirtilerini tanımak önemlidir. Online terapi süreçlerini için bizimle iletişime geçebilirsiniz https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.

Psk. Sabiha Gökçen Saygılı