Gebeyim Diyet Yapabilir Miyim?
Hamileler Diyet Yapabilir Mi?

Herkesin merak ettiği sorulardan biri de gebelik döneminde diyet yapılabilir mi? Burada sormamız gereken ilk soru diyet nedir? Olmalıdır. Çünkü diyet yapmak demek aç kalmak demek midir? Yoksa ihtiyacımız olan besin öğelerini, alışkanlıklarımıza, hastalıklarımıza ve kan tahlili sonuçlarımıza uygun olarak günlük almamız demek midir? 2.si doğru olan seçenektir.
Herkesin bildiği bir yanlış var, diyet yapmak demek aç kalmak demek değildir. Elbette diyeti bu şekilde yanlış lanse eden insanlar olacaktır lakin diyet demek sizin ihtiyacınız olan besinleri günlük ihtiyacınız olan besin ögelerini vücudunuza yeterli ve dengeli miktarda almanızdır. Peki hamileler diyet yapabilir mi?

Evet, gebelik döneminde diyet yapılabilir. Lakin yapılan diyet bilinçsiz bir şekilde diyetisyen kontrolü olmaksızın yapılmamalıdır. Mutlaka öncelikli olarak bir diyetisyene başvurulmalı sonrasında ise onun uygun gördüğü şekilde bir hekim kontrolü ile ilerlenmelidir. Gebelik döneminde neden diyet yapılır?

Gebelik döneminde diyet yapılmasının en büyük nedeni hali hazırda var olan hastalıklar olabilir. Özellikle gestasyonel diyabeti olan gebeler yani gebelik sürecinde ortaya çıkan diyabeti olan anne adayları mutlaka bir diyet eşliğinde süreci yürütmelidir. Bununla birlikte ailede obezite öyküsü varsa eğer ve anne adayı kilo almak istemiyorsa, sağlık açısından kilo almaması gerekiyorsa mutlaka diyet içerisinde olmalıdır. Gebelik sürecinde anne adayına kilo verdirilmeye çalışılmamalıdır. İhtiyacı olan besinleri dengeli ve yeterli miktarda alması için diyetisyen gözetiminde olması gerekmektedir.

Peki gebeyim diyet yapmak istiyorum ama canım sürekli tatlı istiyor, diyorsanız burada en önemli nokta öncelikli olarak bir diyetisyen ile bu yola çıkmanızdır. Tatlı isteğinizin altında ne yatıyor öncelikli olarak bu tespit edilmeli. Gestasyonel diyabetiniz mi var? Yoksa bu gebelikten kaynaklanan bir iştah açıklığı mı? Bu gibi sorular ve yanıtları kişisel olduğundan mutlaka bir beslenme danışmanlığı almalısınız. Peki alamıyorsanız ne yapmalısınız?

Tamamen sağlıklı bir gebe iseniz bilmeniz gereken en önemli nokta kan şekerinizde dalgalanma yaşatmamak açısından meyveleri tek başına yememeniz gerektiğidir. Meyvelerin yanına mutlaka badem, ceviz, fındık, yoğurt, kefir veya süt gibi dengeleyecek besinler bulunmalıdır. Aynı zamanda günlük en az 2,5 litre kadar su tüketmeniz gerekir. Kilo almayayım diye canınız çektiği halde kendinizi aç bırakmak ve yemekten kısmak hiç sağlıklı bir adım değildir. Mutlaka beslenmenize özen göstermeli ve günden en az 5-6 öğün beslenmelisiniz. Kendinizi aç bırakmanız başta size sonrasında bebeğinizin gelişimine olumsuz etkiler yaratabilir. Fast food, abur cuburlar, besleyici değeri olmayan yiyecekler, reçel, marmelat, sucuk, salam, sosis gibi besinler bu süreçte sık tüketilmemelidir.

Bu süreçte diyetisyen desteğine ek olarak gebelik döneminde yaşanan hormonların dalgalanmalarından kaynaklı psikolojik sorunlar yaşanabilir. Alınacak olan motivasyon desteği ile sağlıklı bir gebelik süreci yürütülebilir. Buna ek olarak online egzersiz programı ile gebelik döneminde kişiye özel olarak planlanan egzersizler sayesinde anne adayı süreci çok sağlıklı yönlendirecektir. SAĞLIKLA’da online diyet, online egzersiz ve online motivasyon ile 3 desteği bir arada sağlıyoruz. Sizler de gebelik döneminizi sağlıklı geçirmek ve bebeğinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız sağlıkla.com.tr üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin