Glutensiz Beslenme Nedir?

Glutensiz beslenme ne için yapılır? 

Öncelikli olarak gluten nedir? Sorusuna bir yanıt ile başlamak istiyorum. Gluten dediğimiz şey buğday, yulaf, çavdar ve arpa içerisinde bulunan bir proteindir. Her besin gibi gluten de vücuda alındıktan sonra sindirilmesi gerekir.

Kimler glutensiz beslenme yapabilir?

Bazı kişiler gluteni vücutlarında yeteri kadar sindiremezler ve bu sebeple vücutları beklemediği bir tepki gösterebilir. Bu tepkiler sonucu çölyak hastalığı, gluten intöleransı ve alerjisi gibi çeşitli hastalıklar gelişebilir. Gluten alerjisi genelde çocukluk çağında görülüp çok fazla risk taşımayan bir alerji türüdür.  Bu gibi durumlarda bireylerde kusma, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, halsizlik ve bulantı gibi durumlar söz konusu olabilir.

Gluten Hassasiyeti olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Öncelikli olarak diyetlerinden gluten içeren; arpa, çavdar, yulaf ve buğdayı çıkarmaları gerekmektedir. Çölyak hastalığı ömür boyu uyulması gereken bazı kuralları içerisinde barındırmaktadır. Bununla birlikte gluten alerjisi genelde çocukluk çağında görülüp çok fazla risk taşımayan bir alerji türüdür. O sebeple çölyak hastalığı olan bireyler hayatları süresince bazı kurallara dikkat etmekte ve uymak zorundadırlar.
Gluten diyeti, glutensiz beslenme denilen şey diyette arpa, çavdar, yulaf ve buğday içeren besinlerin çıkarılmasıdır. Bu besinler diyetten çıkarılmazsa hassasiyeti olan kişilerde hazımsızlık, bağırsak hareketlerinde bozulma ve bundan kaynaklı diyare, gaz ve vücut ağırlığı kaybına sebep olmaktadır. Eğer bu gibi şüpheleriniz var ise kesinlikle bir doktora gidip gerekli testleri uygulamalı ve gluten hassasiyetinizin olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

Gluten diyeti, glutensiz beslenme aynı zamanda kilo vermeyi düşünen kişiler için de diyetisyen kontrolünde uygulanabilir. Kişilerin glutensiz beslenerek kilo vermesinin sebeplerinden biri de gluten içeren Karbonhidrat ağırlıklı besinlerin diyetten çıkarılmasından kaynaklı olmaktadır.

Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

Gluten içeren besinler, başta da dediğimiz gibi gluten arpa, çavdar, yulaf ve buğday içerisinde bulunmaktadır. Dolayısıyla içerisinde bunları içeren besinler gluten içeren besinler olarak bilinmektedir. Bunlara örnek olarak beyaz ekmek, tam buğday ekmeği, makarna, kek, börek, poğaça, simit, pasta örnek verilebilir. Bunlarla birlikte hazır ve paketli gıdalar içerisinde de gluten bulunabilmektedir. O sebeple bireylerin ve özellikle gluten hassasiyeti olan kişilerin etiket okuma alışkanlığını edinmeleri gerekmektedir.

Glutensiz beslenen kişilerde karbonhidrat tüketimi azaldığı için kişilerde enerji konusunda da bir açık söz konusu olabilir. O nedenle gluten içermeyen sağlıklı tahılların beslenme listelerinde yer alması enerji açısından oldukça önemlidir. Peki glutensiz besinler hangileridir dersek gelin hep birlikte inceleyelim. Kinoa, karabuğday, pirinç, pirinç unu, patates, patates unu, irmik, nişasta, mısır, keten tohumu, chia tohumu, peynir, süt, krema, kaymak, kefir, kırmızı et, tavuk, hindi, patates, biber, soğan, salatalık, domates, muz, kavun, avokado, mango, üzüm, armut, yeşil fasulye, kuru fasulye, mercimek, soya, nohut, zeytinyağı, Ayçiçek yağı, mısır yağı, ceviz, fındık, badem, fıstık, kuru erik, ayran vb. Bu gibi ürünler dışında hazır olarak satılan bazı besinler de bulunmaktadır. Glutensiz makarna, glutensiz ekmek adı altında satılan ürünler içerisinde de gluten bulunmamaktadır. Atıştırmalık olarak ise, kuru meyveler, patlamış mısır, meyveli kekler (glutensiz un- pirinç unu ile yapılmış) örnek verilebilir.

Glutensiz beslenme kilo vermeye yarar mı?

Glutensiz beslenme sağlıklı kilo vermek açısından oldukça önemlidir.
  • Uyku kalitesini artırır,
  • Bağırsak hareketlerini düzenler,
  • Hazımsızlığı azaltır.
Gluten içeren besinler aslında olumsuz olarak bizlerde hazımsızlık, şişkinlik, gaz yapabilmektedir. Aynı zamanda kilo alımını da sebep olmaktadır. Ancak glutensiz beslenirken bazı mineral ve vitamin kayıpları meydana gelebilir. O nedenle çölyak hastalığınız veya gluten intöleransınız yoksa eğer diyetisyen kontrolü olmadan glutensiz beslenmeyi tek başınıza uygulamamalısınız. Bizlere ulaşın https://www.saglikla.com.tr/iletisim 

Sağlıkla Kalın.

Dyt. Kübra Yetkin