Folik Asit Nedir? Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalı? Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur?
Gebelik döneminde folik asit kullanımının önemli olduğunu hep duymuşsunuzdur. Peki gebelik döneminde neden folik asit kullanmalıyız? Eğer gebelik döneminde folik asit kullanmazsak ne olur? Gelin bu yazımızda bunların yanıtını sizlere verelim ve kafanızdaki bir soru işaretini daha sonlandıralım.
Folik asit, besinlerde doğal olarak bulunan bir organik bileşik olan B9 vitamininin sentetik şekli olarak bilinmektedir. Gebelik döneminde folat ihtiyacı normal bir kadına göre 5-10 kat kadar artmaktadır. Bu nedenle folat eksikliğinden kaynaklı oluşabilecek olan hastalıklara karşı korunabilmek gerekmektedir. Peki folat eksikliğinde bebeklerde ne gibi durumlar görülür? Eğer gebelik döneminde yeteri kadar folik asit desteği alınmazsa ve bir yetersizlik yaşanırsa beraberinde megaloblastik anemi, hücre bölünmesinde bozulmalar meydana gelebilir. Yine folik asit eksikliğinde nöral tüp defekti gerçekleşebilir. Özellikle gebelikte alınan folik asit desteği doğacak bebeği kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır. Özellikle folik asit yetersizliğinden kaynaklı doğacak olan bebeklerde kanser gelişme riski yüksekken folik asit desteği alan kişilerin çocukluk çağı lösemisine karşı koruduğu bilinmektedir. Aynı zamanda vücuda fazla folat alınmasından kaynaklı kanser riski de artabilir. Meme kanseri ve prostat kanseri riskinin fazla folat alımı ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bundan kaynaklı folatın hem eksikliği hem de fazlalığı kanserle ilişkili olabilmektedir.
Bununla birlikte folik asit eksikliği ve fazlalığının da otizm oluşturma riski olduğu son çalışmalarda söylenmektedir. Aynı zamanda gebelikte yüksek doz folik asit alımının çocukluk çağında astım riskini artırdığı da bilinmektedir. Peki gebelik döneminde folik asit ihtiyacı ne kadardır? Gebelik süresince folik asit miktarı 400-800 mikrogram/güne yükseltilmelidir. Elbette doktorunuzun önerdiği şekilde ilerlemeniz en iyi yoldur. Bu süreçte doktorunuzdan bilgi alarak ilerlemeniz önerilmektedir.
Folik asit bulunan besinler nelerdir? Hangi besinlerde folik asit bulunur? Gelin bu sorunun yanıtını sizler için verelim.
Folik Asit Bulunan Besinler
- Yumurta,
- Fasulye, bezelye, mercimek
- Pancar,
- Soya fasulyesi,
- Portakal, limon, mandalina, greyfurt,
- Kuşkonmaz,
- Muz, avokado,
- Fındık, ceviz.
Folik asit eksikliği belirtileri nelerdir? Ne yapmalıyım?
Folik asit eksikliğiniz var ise kesinlikle doktorunuzun yönlendirmesi ile takviye almanız gerekmektedir. Bu süreçte bilinçsiz bir şekilde alınan takviyeler olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Folik asit eksikliğinde yorgunluk, ağız yaraları, soluk ten, depresyon, baş dönmesi, halsizlik, kaslarda güçsüzlük söz konusu olabilir.
Dyt. Kübra Yetkin