Metabolizma hızlandırma yöntemleri nelerdir? Metabolizmamı nasıl hızlandırırm? Metabolizma yavaşlatan sebepler nelerdir?
Metabolizma hızlandırmak aslında sandığınızdan da zor bir şey değildir. Zaman zaman bazı durumlarda metabolizma hızımız düşerken bazen de hızlanabilir. Peki metabolizma hızını etkileyen faktörler nelerdir? Yani metabolizmayı yavaşlatan faktörler nelerdir?
Metabolizmanızın yavaşlamasına neden olabilecek bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir;
İlerleyen yaş: Yaş ilerledikçe bazal metabolizma hızınız düşmektedir.
Hormonlar: Özellikle tiroksin hormonunun az salgılanmasından kaynaklı metabolizma hızında düşüş yaşanabilir.
Cinsiyet: Erkeklerde yağ dokusu daha az olduğundan metabolizma hızları kadınlara göre daha yüksek olabilir. Kadın olmak metabolizma hızı düşüklüğünde bir faktör olarak gösterilebilir.
Aç kalmak: Diyet yapmanın aç kalmak olduğunu sanan kişiler için bu başlık oldukça önemli. Çünkü aç kalmak metabolizma hızının düşmesine neden olur. Bu da açlık zamanında vücudun kıtlık olduğunu düşündüğü için yağ depolamaya başlaması demektir. Yağ miktarı fazla olan bireylerde de metabolizma hızı normale göre daha yavaş olarak bilinir. Bu nedenle aç kalmamaya özen gösterilmeli ve diyetisyeninizin uygun gördüğü bir beslenme planına uymalısınız.
Vücut bileşimi: Vücudunuzda yağ oranı fazla ise metabolizma hızınız daha yavaş olabilmektedir.
Uyumak: Uyku sırasında bazal metabolizma hızının düştüğü bilinen bir gerçek. Bu nedenle çok fazla saatler uyumak metabolizma hızını düşüren faktörlerden biridir.
Peki metabolizma hızı nasıl artar? Metabolizmamı nasıl hızlandırırım?
-
Su içmek: Su içmek metabolizma hızlandırma etkiye sahiptir. Düzenli su tüketimi metabolizma çalışmasını sağlar.
-
Yeterli protein tüketimi: Vücudunuzun ihtiyacı kadar protein tüketmek bazal metabolizma hızınızın artmasını sağlar. Yetersiz protein tüketimi ise düşüşe neden olabilir.
-
Fiziksel aktivite: Fiziksel aktivite, egzersiz veya yapılan yürüyüşler metabolizma hızının artmasını sağlar. Bu nedenle diyete ek olarak mutlaka egzersiz yapılması gerekir.
-
Sık beslenmek: Diyet sürecinde uzun süre açlıklardansa sık beslenmek önemlidir. Günde kişiden kişiye değişmekle birlikte 4-6 öğün tüketilmelidir. Uzun süre açlık metabolizma hızını düşüreceğinden buna dikkat edilmelidir.
-
Uyku: Günlük yeteri kadar uyku uyumak önemlidir. Normalden fazla uyumamak, günde 6-7 saatlik uyku sağlamak metabolizma hızı üzerine olumlu etki sağlayabilir.
Sağlıkla yaşamak için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin