Kan Şekeri Düşüklüğü Nedir? Kan Şekeri Düşük Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli?

Hipoglisemi Nedir? 

Hipoglisemi dediğimiz durum kısaca kan şekerinin normal değerlerin altına düşmesi ve bundan kaynaklı bireylerde baş dönmesi, ellerde titreme gibi belirtilerin ortaya çıkması durumudur. Peki hipoglisemi sebepleri nelerdir? Neden kan şekerim düşer? Gibi sorular kafanızı karıştırıyorsa gelin bu yazımızda bunun yanıtını verelim.

Kan şekerimizin düşmesine birçok etken sebep olabilir. Bunlardan en önemlisi uzun süre aç kalmaktır. Vücudumuzu uzun süre aç bırakmak, bazı ilaçların kullanımı, kötü beslenme durumu da hipoglisemiye sebep olan durumlardan bazılarıdır. Peki kan şekeri düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Kan Şekerimin Düştüğünü Nasıl Anlarım?

Hipoglisemi Belirtileri

  • Açlık hissinin olması,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Kilo verme durumu,
  • Bilincin bulanık olması,
  • Halsizlik, bitkinlik,
  • Sinirlilik,
  • Konuşmada yavaşlama ve bozukluk,
  • Kalp hızınızın artması gibi belirtiler sizde hipoglisemi şüphesi uyandırabilir. Lakin eğer diyabete bağlı bir hipogliseminiz mevcut olmuşsa kesin teşhis için kesinlikle bir hekime başvurmanız gerekmektedir.

2 tür hipoglisemi bulunmaktadır

Birisi uzun süre aç kaldıktan sonra ortaya çıkan kan şekerinin düşmesi durumudur. Bu tür birçok kişide ortaya çıkabilir ve beslenme düzenini oturttuğunuzda, sağlıklı beslenmeye başladığınızda bu durum ortadan kalkar.

Bir diğer tür ise diyabete bağlı olarak gelişen hipoglisemidir. Diyabetli bireylerin fazla insülin alması kan şekerinde düşüklüğe sebep olabilmektedir. Hipoglisemi uzun süreli devam ederse yaşamınızı da olumsuz etkilemektedir. İlerleyen süreçlerde artık net olarak bilinç bulanıklığı, ellerde titreme gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. O nedenle geç olmadan bir hekime başvurup gerekli tahliller sonrasında bir diyetisyen ile birlikte profesyonel bir beslenme tedavisine başlanmalıdır.

Kan şekerim düşerse neler tüketmeliyim?

Kan şekeriniz düşerse kan şekerini hızlı şekilde yükseltebilecek meyve suyu tüketilebilir. Bunun dışında hipoglisemiyi önlemek için az az ve sık sık beslenmek gerekmektedir. Bununla birlikte tek bir öğünde fazla karbonhidrat (ekmek, pirinç pilavı, hamur işleri vb.) tüketmek yerinde bunu dengeleyecek protein ve yağ grubu besinleri de tabağınızda bulundurmanız hipogliseminin önüne geçmenize fayda sağlayacaktır. Uzun süreli aç kalmamaya dikkat etmek ve su tüketiminizi de eksik etmemek önemlidir.

Peki kan şekerim düşerse neler yememeliyim?

Özellikle basit karbonhidratlardan kaçınmanız gerekmektedir. Yani pilav, beyaz ekmek, hamur işleri gibi besinlerin tüketilmemesi, onlar yerine çavdar veya tam buğday ekmeği, bulgur pilavı tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda ara öğünlerde yalnızca meyve tüketiminden kaçınmak gerekir. Meyvenin yanına süt veya yağ grubu kuruyemişler eklenerek dengeleme sağlanabilir.

Bizimle iletişime geçerek profesyonel diyetisyen desteği almak için tıklayınız.

Dyt. Kübra Yetkin