Karnabahar ve Brokolinin Faydaları Nelerdir?
Kış Aylarında Sofralarımızda Yerini Alan Karnabahar ve Brokolinin Faydaları
Kışın gelmesi ile birlikte sofralarımızda ve yemeklerimizde karnabahar ile brokoliyi sıklıkla eklemeye çalışırız. Hem görünüşü hem de tadı ile bizleri mest eden o iki sebze: karnabahar ve brokoli! Gelin bu yazımızda sizler için karnabahar ve brokolinin sağlığımıza faydalarını inceleyelim.
Brokoli, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineraller bulundurmaktadır. Bu mineraller; demir, bakır, potasyum, kalsiyum ve selenyum olarak bilinir. Bu zengin içeriği sayesinde özellikle kemik gelişimine, vücut ağırlarına, kalp sağlığına iyi gelebilmektedir. İçeriğindeki A, C ve E vitaminleri sayesinde de hastalıklara karşı koruyucu görev almaktadır. Brokoli kış aylarında bağışıklığımızın güçlenmesi adına oldukça şifalı bir besin olarak bilinmektedir. Bu besine kışın sofralarımızda sıklıkla yer verilmesi bizi hastalıklara karşı korurken aynı zamanda direncimizi yükseltir.
Brokoliyi birçoğumuz severken bazılarımız sevmeyebilir. Özellikle çocukların bir kısmı brokoliden pek hoşlanmazlar. Bu süreçte çocuklar için eğlenceli tarifler, brokoliden yapılan pankek gibi tarifler özellikle onların tüketimi için faydalı olacaktır. Peki brokoli başka nasıl pişirilebilir? Brokoliyi nasıl tüketebilirim?
Fırında, haşlama olarak, buğulama şeklinde tüketilebilir. Bu tüketme şekilleri dışında aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz gibi pankekler içerisinde, kekler içerisinde, krep içerisinde eklenerek veya çorba şeklinde tüketilebilir.
Karnabahar da aynı brokoli gibi bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. Bunun dışında ise sindirim sistemine iyi gelir, hafızaya iyi gelir özellikle unutkanlık üzerine de etkilidir. Kalp hastalıkları için de güzel bir şifa kaynağıdır. Peki diyet sürecinde brokoli ve karnabahar tüketilebilir mi? Evet, brokoli ve karnabahar düşük kaloriye sahiptir bu nedenle uygun pişirme yöntemleri ile birlikte gönül rahatlığı ile birlikte sofralarda yerini alabilir. Karnabaharı da fırında, haşlayarak, buğulama ile, hamurlarda, mücver içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu iki sebzenin kış aylarında sofralarınızdan eksik olmamasına dikkat edin. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin