Kış Aylarında Hangi Sebzeleri Tüketmeliyim?
Kış Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Kış geldiğinde hepimize daha fazla uyku çöker, daha fazla yemek isteriz veya daha yorgun hissederiz. Bu süreçte özellikle fazla yemek yemek birçok danışanımızda sıklıkla görülmektedir. Kış aylarında mevsimi olan sebzeleri tüketmeni gerek iştahınızı baskılamak için gerekse uzun süre tok olabilmeniz için gereklidir. Sadece iştah mekanizması üzerine değil aynı zamanda bağışıklık sisteminiz üzerine de olumlu etkileri olan sebzelerin tüketimi önemlidir. Peki bağışıklık sistemime ne gibi etkileri var? Sebzelerin bağışıklık sisteminizi güçlendirmesi demek özellikle kış aylarında hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeniz demektir. Yalnızca sebze değil, meyve tüketimi de bu süreçte elbette önemlidir. Kış ayı meyveleri ve bu meyvelerin faydalarından bahsettiğimiz yazımıza da göz atmanızı isteriz.

Grip, nezle gibi hastalıklarla boğuşmak elbette biraz zaman alabilir. Kış aylarında mevsimi olan sebzelerin çiğ, pişmiş olarak tüketilmesi bağışıklığı güçlendireceğinden dolayı var olan hastalıklara karşı direncinizi artıracak ve savaşmanızı sağlayacaktır. Peki nedir bu kış ayı sebzeleri?

Bal kabağı, havuç, brokoli, karalahana, ıspanak, soğan, patates, turp, maydanoz, marul ve brüksel lahanası kış sebzelerindendir. Bu sebzelerin gerek yemek olarak, gerek salatalarda tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Burada yapılmaması gereken en büyük yanlış ise pişirme yöntemidir. Bu gibi sebzeleri mutlaka kızartarak değil de fırınlayarak, haşlayarak veya buharda pişirmelisiniz. Kızartılan sebzeler hem besin değeri açısından zenginliğini kaybeder hem de fazla yağ tutar. Özellikle yemeklere soğan eklemek, salatalara maydanoz, marul eklemek, besinleri olduğundan daha zengin kılmanızı sağlar. Havuç, A vitamini, B1 ve B2 vitaminlerini içerisinde barındırır. Tüketilmesi göz sağlığına iyi gelirken aynı zamanda sindirime de iyi gelmektedir. Brokoli, pişirme açısından dikkat edilmesi gereken bir sebzedir. Mineral içeriği zengindir. Özellikle potasyumu içerisinde barındırır ve bunun yanında A vitamini içerir. Kızartılarak değil de haşlanarak veya fırında pişirilmelidir. Haşlanan suyu dökülmemeli mümkünse az su ile haşlanmalıdır. Turp, potasyum içerir ve özellikle bağışıklık güçlendirmek için oldukça iyi seçenek sebzelerdendir. Mide rahatsızlığı olan bireyler dikkat etmelidir. Gaz yapabilir, şişkinlik yapabilir. Bununla birlikte kara lahana ve ıspanak demir açısından zengindir. Bu gibi sebzelerin az suda pişirilmesi önerilir. Bağışıklık güçlendirmeye, kansızlığa iyi gelir.

Sonuç olarak, bu gibi sebzeler kış aylarında sıklıkla manavlarda, marketlerde yer almaktadır. Kışın hastalıklara karşı korunmak ve bağışıklığımızı güçlendirmek istiyorsak günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. 2 porsiyon meyve, 3 porsiyon sebze olacak şekilde tüketilmelidir. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin