Kurban Bayramında Beslenme Hakkında Diyetisyen Önerileri

Kurban Bayramında Beslenme 

Kurban Bayramına sayılı günler kalmışken gelin işin beslenme kısmına değinelim. Ailemiz ve sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz bayramlar en güzeliyken, oturduğumuz bayram sofraları bizim için pişmanlığa dönüşmesin. Kurban bayramının gözdesi et ve et ürünleri iken peki bunu nasıl sağlayacağız? Tabi ki kendimizi mahrum bırakmayacağız ama tükettiğimiz miktarlara dikkat edeceğiz. Her besinde olduğu gibi porsiyon kontrolü sağlayacağız.

Kurban Bayramına Dengeli ve Yeterli Kahvaltı ile Başlayın

İlk olarak güne sağlıklı doyurucu ve dengeli kahvaltı ile başlayarak kontrolü elden bırakmayacağız. Tam buğday ekmeği, yumurta, zeytin, biber, peynir ve domates gibi besinleri kahvaltıda tercih edebiliriz.

Kurban bayramı ziyaretlerine başladığımız zaman ise zor olsa da, ikram edilen besinlerin hepsini tüketmeyeceğiz. Bunun için ziyaretlerimizi güne bölerek besin dağılımı yapabiliriz.

Et tüketimi ile beraber tatlı ve hamur işlerinin de arttığı bu zamanda porsiyon kontrolü ile birlikte öğünün dengeli olmasına da özen gösterilmeliyiz.

Porsiyon kontrolü ve öğün dengesini ise online diyet ile kolaylaştırabiliriz.

Kurban Bayramında Et Tüketimi Nasıl Olmalı?

Günde en fazla 3-4 köfte büyüklüğü veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır. Bu yaklaşık 100-120 gram etmektedir. Sindirim problemleri yaşamamak için et tüketimini geç saatlerde değil öğle saatlerinde tüketmeye özen gösterilebiliriz. Sakatat tüketmeyi seviyorsanız ise günde 2-3 köfte büyüklüğü kadar miktarı geçmemeye özen gösterilmeliyiz. Kolesterol veya kalp-hastalıkları olanlar ise sadece tadımlık tüketmeye özen göstermelidir.

Hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması (ölüm katılığı/rigor mortis) ve etlerin pişince sert olmaması için dolaba kaldırılmadan ve tüketmeden önce 12-24 saat kadar bekletilmesi gerekir. Etleri -18 derecede dondurmak ve dondurulmuş et çözündükten sonra tekrar dondurmamak gerektiğini unutmayın.

Eti pişirirken içerisine ekstra yağ eklenmemelidir. Bunun yerine baharatlar eklenebilir.

Etin yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı veya salata eklenebilir. Gazlı ve şekerli içecekler yerine maden suyu veya ayran seçilmelidir.

Bayram sofralarında etin yanı sıra bol miktarda sebze ve meyve bulundurulmalıdır.

Lif, vitamin ve mineral açısından zengin olan bu besinler oldukça önemlidir. Bayram sofralarını renklendirmek için sebzelerle zenginleştirilmiş salatalar ve meyve tabakları hazırlanabilir.

Kurban Bayramında Tatlı Tüketimi 

Tatlı gruplarında şerbetli seçenekler yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Porsiyonu aşılmamalıdır.

Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.

Havaların ısınmasıyla beraber su tüketimine özen gösterilmelidir. 10-12 bardak su içilmelidir.

Ayrıca bayram boyunca kaçamakları dengelemek için egzersizler ihmal edilmemelidir.


Dyt. Simge Kızıldağ