Lenfödem Nedir? Lenfödemin Tedavisi Var Mıdır?
LENFÖDEM NEDİR VE TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Lenfödem lenfatik sistemdeki bozukluklardan ortaya çıkan bir hastalıktır, lenfatik sistem vücudun savunmasında koruyucu filtre görevi gören bir sistem olarak bilinmektedir.
Lenfödem, lenfatik sistemdeki bozukluktan kaynaklanan hücreler arası sıvının artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Damarlar uygun bir şekilde sıvıyı drene edemiyorsa, dokular içinde sıvı birikebiliyor. Biriken sıvı miktarı lenfatik sistemin taşıma kapasitesinden büyükse lenfödem görülmektedir.
Primer Lenfödem ve Sekonder Lenfödem olarak iki grupta değerlendirilir;
Primer lenfödem için konjenital (doğuştan gelen) ve/veya kalıtımsal durumlardan (lenfatik damarlarda patolojik gelişim) kaynaklı olduğu bilinirken,
Sekonder lenfödem ise başka hastalıkların veya tedavilerin sonucunda oluşabilen lenfödem tipidir.
Lenfödemin tedavisi var mıdır diye soracak olursak elbetteki tedavisi mümkündür. Bu süreç kronik ve progresif (ilerleyici) bir süreçtir. Lenfödemi ne kadar kısa sürede farkedip tedaviye ne kadar çabuk başlarsa o kadar kolay ve hızlı bir süreç olur. Amaç hastalığın ilerleyişini durdurmak, oluşmuş durumun şiddetini azaltmaktır. Tedavisi bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından yapılır. Doktor kontrolüyle de süreç ilerler. Tabii ki tedavide hastanın uyumu ve tedaviye sadakati çok önemlidir.

LENFÖDEM TANISI NASIL KONULUR?
Lenfödem tanısı için en güvenilir ve evde bile ölçebileceğiniz en basit yol, iki kol veya iki bacağın arasındaki çevre ölçümlerini karşılaştırmaktır. Eğer nedeni belli ise ileri tetkiklere gerek duyulmaz. Lenfödem şüphesinde öncelikle hastada travma, enfeksiyon veya memeye cerrahi müdahale olup olmadığı araştırılır. Lenfödemin tanısı net olarak ultrason ile konulabilir, eğer yeterli olmazsa diğer görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir. Perometri, biyoimpedans, ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflama, hastanın subjektif tarifi, ekstremitenin çevresel ölçümleriyle ilişkili matematiksel volüm değerlendirmeleri kullanılan diğer yöntemlerdendir.

LENFÖDEMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kol veya bacaklarda, tamamında ya da bir kısmında parmaklarda dahil olmak üzere şişkinlik,
Kızarıklık ve karıncalanma,
Ağrı, dolgunluk ve rahatsızlık hissi,
Hareket kabiliyetinin kısıtlanması,
Derinin sertleşmesi ve gerginliği (fibrozis)
Tekrar eden enfeksiyonlar
Ciltte kıvrımların oluşması

LENFÖDEM TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Uygulanabilecek tek yöntem kompleks boşaltıcı fizyoterapidir.

 Bu tedavi 4 farklı yöntemden oluşmaktadır
  • Manuel Lenf Drenajı
  • Bandaj ve Çorap ile Kompresyon
  • Cilt Bakımı
  • Lenfödem Egzersizleri