Lipödemi Olan Biri Nasıl Beslenmelidir?
Lipödem Nedir? 
Lipödem, özellikle kol ve bacaklarda yağın orantısız bir şekilde birikmesi durumu olarak adlandırılabilir. Yağın orantısız bir şekilde birikmesinden kaynaklı kollar ve bacaklarda portakal kabuğu görünümü, kırışıklıklar ve dalgalı bir görünüm söz konusu olabilmektedir. Yağ birikiminin orantısız olmasının yanı sıra bu yağ birikimine ek olarak ödem de görülmektedir. Burada ödem oluşmasının sebebi aslında fazla yağdan kaynaklı damarlarda tıkanıklık gerçekleşmesinden kaynaklı olmaktadır. Özellikle bu kişilerde yağ ve ödemin bulunduğu noktalarda ağrılar, ufak bir darbede morarmalar meydana gelebilmektedir. Peki lipödemi olan bireyler nasıl beslenmelidir? Lipödemi olan bireyler hangi besinlerden kaçınmalıdır?
Lipödemde inflamasyon söz konusu olduğu için özellikle anti-inflamatuar besinler tüketilmelidir. Lipödemin oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de östrojen fazlalığıdır. Bu nedenle erkeklerde çok nadir görülebilir. Kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Beslenme sürecinde sebze meyve gibi anti inflamatuar besinlerin tüketiminin artırılmasının yanı sıra aynı zamanda tuzlu, çok yağlı ve ödemi artırabilecek olan besinlerden, inflamasyonu artırabilecek olan besinlerden uzak durulmalıdır. Peki anti inflamatuar ve inflamatuar besinler nelerdir?
İnflamatuar besinler: Şeker içeren besinler, beyaz ekmek, makarna, trans yağ içeren besinler, paketli gıdalar, süt, gluten içeren besinler, kızartmalar,
Anti-inflamatuar besinler: Nar, kivi, avokado, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, ceviz, enginar, zerdeçal, zeytinyağı, deniz ürünleri,
Anti-inflamatuar besinlerin beslenme listesine eklenmesine ek olarak aynı zamanda ödem yapabilecek besinlerin de listeden çıkarılması gerekmektedir. Peki hangi besinler ödem yapmaktadır?
Özellikle tuz içeriği yüksek besinler, turşular, salçalı besinler, paketli gıdalar, alkol tüketimi, çok fazla kafein tüketimi ödemi artırabilir veya oluşturabilir.
Aynı zamanda glutenin diyetten çıkarılması da süreci iyileştirmektedir.
Bunlara ek olarak soya, keten tohumu, maydanoz, ısırgan otu, adaçayı, sarımsak, hurma gibi besinler şikayetleri artırabilir. Bu süreçte sizi rahatsız ediyorsa tüketmemeniz gerekmektedir. Elbette bu yazılanlar sadece öneri niteliğindedir. Kesinlikle diyetisyeninizin sizin için hazırladığı beslenme planının dışında çıkmayın ve eğer lipödeminiz varsa ve bir diyetisyenden yardım almıyorsanız en yakın zamanda almaya özen gösteriniz. Unutulmamalıdır ki burada yazılanlar kişiye özel değildir, size özel hazırlanan beslenme önerileri ve diyet listeleri sizin diğer hastalıklarınız, alışkanlıklarınız göz önünde bulundurularak hazırlanmaktadır. Bu nedenle beslenme kişiye özeldir ve bu süreç  bir diyetisyen ile yürütülmelidir. Sağlıkla kalın..
 

Dyt. Kübra Yetkin