Mahlep Nedir? Mahlebin Faydaları Nelerdir?
Mahlep Sağlığa Faydalı Mı?

Mahlep, Türkçe dilinde tatlı olan anlamına gelmektedir. Mahlep, kiraz türlerinden olan bir meyvedir. Renk olarak beyaz ve siyah olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Beyaz olanı Türkiye’de de yetişmektedir. Siyah olanının ise hem kozmetik alanında, hem gıda sektöründe hem de ağrı kesici olarak ve diyare azaltmaya faydalı olarak bilinmektedir. Kokulu bir meyvedir ve tadı ise ekşimsidir. Meyvenin renkleri başlarda sarımsı, sonradan kırmızı ve en son siyaha dönmektedir. Peki mahlep sağlığa yararlı mı?

Mahlep, sağlık açısından birçok fayda içermektedir. Bu faydalardan biri içerisinde az nişasta içermesinden kaynaklı diyabete karşı etkisi olmasıdır. Yani doktor onayı ile birlikte diyabet hastalarının tüketmesinde sakınca yoktur. Aynı zamanda diyareye de iyi gelmekte ve azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Mahlep, idrar söktürmeye, idrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlara karşı da olumlu etki göstermektedir. Sağlık açısından ağrı azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Bundan kaynaklı karın ağırlarına, böbrek ağrılarına, karaciğerde meydana gelen ağrılara da iyi gelebilmektedir. Bununla birlikte astım, nefes darlığı ve solunum sıkıntılarına da faydası olmaktadır.  Balgam söktürmeye, kalp ve damar hastalıklarına, sindirim sistemine ve bağırsaklara da aynı zamanda faydalıdır. Bu nedenle günlük yaşamımızda tüketilmesi beraberinde birçok fayda da getirmektedir. Peki mahlep tozu nasıl üretilir? Mahlep tozu, mahlep çekirdeklerinin kurutulup toz haline getirilmesi ile olur. Bu baharat et yemeklerine, hamur işlerinde, börek, ekmek yapımında, kurabiye ve keklerin yapımında kullanılabilir.

Peki kimler mahlep tüketmemelidir? Mahlep aslında yan etkisi çok fazla olmayan bir besindir bu nedenle tüketilmesinde sakıncası yoktur. Lakin alerjisi olabilecek kişiler, kokuya karşı herhangi bir hassasiyeti olan kişiler tüketmemelidir. Bunun dışında gluten içermediğinden dolayı gluten hassasiyeti olan kişilerin tüketmesinde de sakınca bulunmamaktadır. Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin