Manuel Terapi Nedir?

MANUEL TERAPİ(OMT) NEDİR NE İŞE YARAR?

 Fizyoterapistlerin sıkça kullandığı manuel terapi yöntemi birçok hastalığın tedavisi olarak kullanılmaktadır. Sadece omurga problemlerinde değil, bir çok ortopedik problemde tedavi yöntemi olarak kullanılabilmektedir. Bel, boyun, kalça, diz, ayak bileği ve aklınıza gelen her türlü eklem ve kas problemlerini içeren durumlardan manuel terapiden faydalanabiliriz. Manuel terapi elle uygulanan yöntemler demektir. Bu alanda uzman fizyoterapistler tarafından uygulanır ve sadece kütletmekten ibret değildir. Halk dilinde kütletmek dediğimiz şeyin adı  aslında manipülasyondur. Manuel terapide sadece manipülasyonların yanında mobilizasyonlar ve yumuşak doku teknikleri de kullanılmaktadır. Hatta yanlış bilinen bir doğruda şöyledir ki, manipülasyonların tedavide uygulanma gerekliliği % 5 bile değildir. Şuan sosyal medya ile birlikte abartılan kütletmeler asıl tedaviden çok uzakta, tamamen şov amaçlı yapılmaktadır. Sadece belinizi ya da boynunuzu kütleterek tedavi olamazsınız hatta yanlış kullanıldığı durumlarda daha çok zarar verme ihtimaliniz çok yüksektir.

 

FİZYOTERAPİDE MANUEL TERAPİNİN FAYDASI VE ÖNEMİ NEDİR?

Manuel terapi yönteminin asıl amacı eklem blokajlarını ortadan kaldırmaktadır. Böylelikle eklem hareketliliğini arttırmakta  ağrıyı ve kısıtlılığı ortadan kaldırmakta, eklem içi dolaşımı sağlamaktadır. Ayrıca hastalıkların sonucunda oluşan kasta gerginlik, spazm ya da basıları ortadan kaldırmayı, eklemlerin sahip olduğu fizyolojik ve anatomik doğal açıları geri kazandırmayı amaçlar. Manuel terapi vücudunuzun doğal iyileşme kabiliyeti harekete geçirir, bu sayede daha kalıcı bir tedavi ve onarım sağlanır.

 

  • Ağrıda azalma,
  • Eklem hareketliliğinde iyileşme,
  • Dokuların onarımı,
  • Dokuların stabilitesinde ve uzayabilme kapasitesinde artış,
  • Duruma göre enflamasyonda artış veya azalış,
  • Kas gerginliğinde azalma,
  • Eklemin normal hareket kabiliyetini geri kazandırma

 

 

 

 

MANUEL TERAPİ VÜCUDA NASIL ETKİ EDER?

Eklem blokajlarının açılarak normal biomekanik işleyişin elde edilmesi,

Kaslardaki tetik noktaların giderilmesi,

Eklemdeki duyusal reseptörlerin etkilenmesiyle ağrının azaltılması,

Kan akımının arttırılarak beslenmenin sağlanması,

Çevre yumuşak dokuların gevşetilmesi,

MANUEL TERAPİ KİMLERE UYGULANMAZ?

Hipermobilitesi olanlarda dikkat edilmesi gerektiğiyle beraber,

Omurgada ciddi sinir basısı olan hastalara,

Aktif enfeksiyonu olan hastalara,

Aktif travması olanlara,

İleri düzey dejeneratif ve ileri düzey osteoporotik ve malignitesi olan hastalara uygulanmaz.

MANUEL TERAPİ UYGULARKEN AĞRI OLUŞUR MU?

Manuel terapi uygulanırken ağrı oluşuyorsa veya var olan ağrıda artma görülüyorsa mutlaka doğru olmayan bir şey var demektir. Uygulama yapıldıktan sonra hastada rahatlama görülmelidir. Ayrıca uygulama esnasında eklemden ses gelmesi gerekmez ve aşırı kuvvet uygulanmaz. Önemli olan doğru teknik ve doğru pozisyonlamadır.

KAÇ SEANS MANUEL TERAPİ UYGULANMALIDIR?

Seans sayısı hastanın durumuna göre değişmektedir, belli bir sayısı bulunmamaktadır. Bazı hastalarda tek seansla bile tam iyileşme görülürken bazı hastalarda birden fazla seans gerekebilir.

MANUEL TERAPİNİN YAN ETKİSİ YA DA ZARARI VAR MIDIR?

Doğru hastaya doğru uygulama yapıldığında herhangi bir komplikasyon görülmeyeceği gibi bilinçsizce ve yanlış uygulamalar sonrası ağrılarda ve enflamasyonda artış görülebilir. Bunların yan ısıra kırık ya da kısmi felç gibi ciddi komplikasyonlarda düşük bir ihtimal görülebilmektedir.