Obez Bireyler Nasıl Beslenmeli?
Obezite Nedir? Obezitenin Nedenleri Nelerdir? Obez Bireyler Nasıl Beslenmelidir?
Obezite vücutta sağlığı bozacak ölçüde ve aşırı miktarda yağ birikmesi olarak bilinmektedir. Vücutta bulunan yağ oranının kadınlarda %35’in üzerine çıkması, erkeklerde ise %25’in üzerine çıkması obezite olarak adlandırılabilir. BKİ değerine göre de obezite belirlenebilir. BKİ: Vücut ağırlığı/boy uzunluğunun karesi ile hesaplanır. Çıkan sonucun 30 veya 30’dan büyük olması obezitenin belirtecidir. Fakat obezitenin belirlenmesinde yalnızca BKİ yeterli gelmemektedir çünkü özellikle sporla ilgilenen bireylerde ve vücut çalışan kişilerde BKİ yüksek çıkmasına rağmen vücut yağ oranı sınırın üzerinde olmayabilir. Bu nedenle yalnızca BKİ baz alarak değerlendirme yapılmamalıdır. Peki obezitenin nedenleri nelerdir? Obez bireyler nasıl beslenmelidir?
Öncelikle unutulmamalıdır ki beslenme kişiye özeldir. Bu nedenle sizler için burada yazan öneriler kişiye özel değil, yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Obezite genetik yatkınlıktan kaynaklı ortaya çıkabileceği gibi çevresel etkenlerden dolayı da belirebilir. Özellikle ihtiyacınızdan fazla enerji alıp bunu gün içerisinde yakamamanız da uzun vadede obeziteye sebep olmaktadır. Basitçe gün içerisinde alınan enerji harcanan enerjiden fazla olduğu zaman kilo alma durumu söz konusu olur. Bunun düzenli ve uzun vadede gerçekleşmesi de obeziteye zemin hazırlar. Yetersiz hareket etmek, ekonomik yetersizlikten kaynaklı sürekli vitamin ve mineral açısından fakir lakin enerji bakımından zengin besinlere yönelmek, yeterli su tüketmemek, fast-food yeme alışkanlığının bulunması, aşırı yağlı ve şekerli besin tüketilmesi durumu, gebelik gibi durumlar da obeziteye sebep olabilmektedir. Bununla birlikte sigara-alkol tüketiminin bırakılması, evlilik, yaşın ilerlemesi, kadın olmak ve çevrede obez bireylerin bulunması da risk faktörleri arasındadır. Obezite yalnızca vücudunuzda yağ kütlesini artırmakla kalmaz aynı zamanda ilerleyen süreçlerde hareketlerinizi kısıtlar, beraberinde birçok hastalık getirir ve yaşam kalitenizi düşürür. Obezite ile birlikte diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, kanser gibi hastalıklar görülebilir. Bu nedenle erken zamanda müdahale ve beslenme tedavisi oldukça önemlidir. Peki neler yapabilirsiniz? Öncelikli olarak beslenme tedavisi için bir diyetisyen ve gerekli görülürse ilaç tedavisi, medikal tedaviler içinse bir hekim ile iş birliği içerisine ilerlemelisiniz. Bunun dışında hayatınıza hareket getirmeli, egzersiz yapmalı, bol su tüketmeli ve şekerli, yağlı besinleri olabildiğince kısıtlamalısınız. Bu besinler yerine taze sebze ve meyve tüketimini, sağlıklı yağ tüketimini, lifli besin tüketimini artırmalısınız. Ve en önemlisi günlük ihtiyacınız olan kadar enerji almalısınız.
Peki obez bireyler nasıl beslenmelidir? Hangi besinler kilo vermeye yardımcı olur?
Kilo verebilmek adına uzun süre aç kalınmamalı ve şok diyetler uygulanmamalıdır. Bunun yerine günlük ihtiyacınız olan kadar enerji alınmalı ve yeterli egzersiz yapılmalıdır. Kilo vermeye yardımcı olan besinler arasında özellikle metabolizma hızlandıran protein ağırlıklı besinler; süt, yoğurt, kefir metabolizma hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırabilir. Bununla birlikte Yeşilçay tüketimi, chia tohumu, kinoa, zeytinyağı, zencefil, acı biber gibi besinlerin tüketilmesi de kilo vermeye yardımcı olabilir. Lakin unutulmamalıdır ki beslenme kişiye özeldir bu nedenle burada önemli olan unsurlardan biri de porsiyon kontrolüdür. Sağlıkla kalın.