Ödem Nedir? Ödem Neden Olur? Ödem Belirtileri Nelerdir? Ödem Nasıl Atılır?

Ödem Nedir? Ödem Neden Olur? Ödem Belirtileri Nelerdir? Ödem Nasıl Atılır?

Ödem vücutta bulunan küçük kılcal damarların sıvı sızdırması ile birlikte vücudunuzdaki dokularda bu sıvıların birikmesinden oluşur. Sıvı birikmesi ayaklarda, kollarda, bacaklarda, ellerde ve karın gibi birçok bölgede gerçekleşebilmektedir. Bununla birlikte birçok ödem çeşidi bulunmaktadır. Vücudumuzda ödem gerçekleşmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Zaman zaman sizler de ilk kilo vermeye başladığınızda fazla fazla ağırlık kaybettiğinizi fark edersiniz. Aslında ilk dönemlerde tartıda daha hafif çıkmanızın sebebi vücudunuzdaki ödemi atmış olmanızdır. Vücutta kaybedilen su miktarı tartıya eksi olarak yansımaktadır. Oysaki kalıcı kilo vermek demek vücuttan su atmak demek değil, vücudunuzun yağ kaybetmesinin ve kas kazanımının olmasını sağlamak demektir. Peki ödem neden olur? Sorusunun yanıtını merak ediyorsanız aşağıya sizler için nedenleri sıraladık;

  • Regl dönemi öncesinde veya regl dönemi içerisinde olabilirsiniz,
  • Turşu fazla tuzlu besinler tüketmiş olabilirsiniz,
  • Hamilelik döneminde olabilirsiniz,
  • Hareketsiz kalmış ve uzun süre oturmuş olabilirsiniz,
  • Yüksek tansiyon ilaçları, östrojen ilaçları kullanıyor olabilirsiniz,
  • Karaciğer hastalığı, siroz, böbrek yetmezliği gibi altta yatan hastalıklardan kaynaklı vücudunuzda sıvı birikmesi gerçekleşebilir.

Bu gibi durumlardan kaynaklı vücudunuzun belirli bölgelerinde sıvı birikimi olabilmektedir. Peki bende ödem olduğunu nasıl anlarım? Ödemin belirtileri nedir? Gibi sorular kafanızı karıştırıyorsa bu yazımızda bunların cevabını da alacaksınız.

Ödem belirtileri nelerdir?

  • Kol, ayaklar, eller, göbek bölgesi veya bacaklarda şişlik varsa,
  • Bu bölgelere parmağınızla birkaç saniye bastırıp çektikten hemen sonra içe göçmesi ve derinlik oluşturması mevcutsa,

 

Ödem nasıl atılır?

Eğer vücudunuzda ciddi bir ödem mevcut değilse ve hafif bir ödem varsa bu yöntemler işinize yarayabilir. Özellikle besinlerle de vücuttan ödem atmanız mümkün. Beslenmenizde en önemli noktalardan birisi tuzun vücutta su tutulumunu artırmasından dolayı bu süreçte kısıtlanması gerektiğidir. Bununla birlikte su tüketmek ve ödem atmanıza fayda sağlayacak besinler tüketmek sizi rahatlatacaktır. Burada önemli nokta su tüketiminizin de ihtiyacınızdan fazla olmamasıdır. Günlük su ihtiyacınızı kilonuz*30-35mL ile hesaplayarak bulabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak ve bu süreçte bir diyetisyenden profesyonel yardım almak da ödem atmanıza yarar sağlayacaktır.

 

Ödem Attıran Besinler Nelerdir?

Magnezyum içeren besinlerin tüketilmesi özellikle vücudunuzda fazla su tutulmasını engellemektedir. Bu sayede ödem oluşumunu da engellemektedir. Magnezyum içeren besinler: kepekli tahıllar, yeşil sebzeler, bitter çikolata

Özellikle adet dönemi öncesinde B6 vitaminin zengin besinlerin tüketilmesi o dönemde vücudunuzda ödem tutulmasını azaltacak veya engelleyecektir. Muz, ceviz, kırmızı et, kurubaklagiller, süt ürünleri bunlara örnek verilebilir.

Potasyum içeren besinlerin tüketilmesi vücutta sodyum seviyesini azaltacağından ödem üzerine de önemli derecede olumlu etkileri olmaktadır. Muz ve avokado bu besinlere örnektir.

Su tüketimi bu süreçte oldukça önemlidir. İhtiyacınızdan az su tüketmemeye özen göstermelisiniz. Yukarıda yazdığımız gibi günlük su miktarınızı hesaplayabilir ve onun altına düşmemeye özen gösterebilirsiniz. Suyu bir kerede içmek yerine gün içerisine yayarak tüketmek de bu süreçte oldukça önemlidir.

İdrar söktürücü besinlerin tüketilmesi de bu süreçte vücuttaki su tutulumunuzu azaltacaktır. Bu besinler; Yeşilçay, papatya, maydanoz, karahindiba.

Bu süreçte ödem atmak için Yeşilçay günde 1-2 fincan tüketilebilir. Hamileler, emziren anneler, yüksek tansiyonu olan bireyler, böbrek hastaları, diyabet hastaları veya karaciğer hastaları tüketmeden önce diyetisyenine veya hekimine danışmalıdır. Ananas, maydanoz, turp gibi besinler ödem söktürmeye yarayan besinler arasında yer almaktadır.