Ölümcül İnfluenza Salgınında Nasıl Beslenmelidir?
Kışın da gelmesi ile birlikte salgınlar artmaya başladı. Bu süreçte aklımıza hep nasıl bağışıklığımı daha güçlendiririm? Nasıl iyileşirim? İnfluenza virüsünden nasıl korunurum? gibi sorular geliyor. Son günlerde salgın alarmı Türkiye’de patlak verdi ve birçoğumuz farkında olmasak bile bir covid veya influenza atlatıyor olabiliriz. Peki influenzadan korunmak için nasıl beslenmeliyim?
Burada en önemli nokta bağışıklığınızı güçlendirmek olacaktır. Bağışıklığınızı güçlendirmeniz içinse sağlıklı besinlere yönelmek gerekir. Peki bu sağlıklı besinler nelerdir? Bu süreçte özellikle vitaminden zengin besinler bizler için kurtarıcı olacaktır. Mevsiminde tüketilen taze sebze ve meyveler bağışıklığınızı güçlendirecek ve direncinizi artırarak sizi hastalıklara karşı korumaya “destek” olacaktır.
Hastalıkların ölümcül olması burada bizi korkutan en büyük nokta. Bağışıklığınız düşükse eğer hastalıkları normalden daha zor geçirebilirsiniz hatta iyileşmeniz sandığınızdan daha uzun sürebilir ve kalıcı olarak sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey önlem alabilmek. Önlem alabilmek içinse öncelikli olarak hijyene dikkat etmek gerekir. Gerekli hijyen ve korunma sağlandığı taktirde hastalıklara yakalanma riski de azalacaktır. Bir sonraki aşamada ise bağışıklığımızı güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmak bulunuyor. Burada kış meyvelerinden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimi bağışıklığımızı güçlendirecek olan besinlerdendir. Buna ek olarak zencefil ve zerdeçalın bağışıklık güçlendirici etkisi göz ardı edilmemelidir. Mutlaka zencefil çayı, zerdeçal çayı tüketilmelidir. Kış aylarında yapılan bu sıcak çaylar sadece bağışıklığımızı güçlendirmekle kalmıyor aynı zamanda bizlerin direncini artırıyor. Buna ek olarak tüketilen mevsim sebzeleri yemekleri de aynı sekilde direncimizi artırmaktadır.
Peki neler tüketmemelisiniz? Özellikle hastalıklardan korunmak istiyorsanız besin güvenliği sağlanmamış gıdaları tüketmemelisiniz. Bilmediğiniz yerlerden hijyenik olmayan besinleri tüketmemelisiniz. Abur cubur, yağlı besinler, kızartmalar, işlenmiş et ürünleri, çiğ etler, tuzlu besinler, makarna, beyaz ekmek, beyaz undan yapılan hamur işleri vücuttaki enfeksiyonu artırdığından dolayı hastalık sürecinde tüketilmemesi gereken besinlerdir. Sıcak sebze çorbaları, baklagil çorbaları da bu süreçte hem yumuşak kıvamı ve sıcaklığı ile sizi rahatlatır hem de kelle paça gibi çorbalar direncinizi artırır. Sizler de sağlıkla yaşamak istiyorsanız mutlaka sağlıkla.com.tr adresinden bizlere ulaşın. Online diyetisyen, online egzersiz ve online motivasyon desteği ile sağlıklı bir geleceğe adım atın. Sağlıkla yaşamak sizin elinizde. Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin