Ramazan Ayı İçin Adım Adım 6 Beslenme Önerisi
Ramazan ayında nasıl beslenmeliyim? Sahurda ve iftarda neler tüketmeliyim? Ramazan ayında kilo vermek mümkün mü?

Ramazan ayında 1 aylık süreçte beslenme düzenimiz kısmi olarak değişmektedir. Özellikle ilk günlerde zorlanma hissetsek de sonraki aşamalarda yavaş yavaş vücudumuzun açlığa alıştığını fark ederiz. Bu 1 aylık süreç aslında kilo verebilmemiz adına bizler için güzel bir avantajdır. Gelin bu avantajı nasıl kullanabiliriz?  sizler için Ramazan ayında kilo verebilmek adına önerilerde bulunalım.

1. Oruç tutarken dengeli ve yeterli bir şekilde beslenmeye dikkat edin. Öğünlerinizin büyük ağırlıklı karbonhidrat içermesinden özellikle kaçının. Mutlaka protein grubu ,sağlıklı yağ grubu ve yeterli karbonhidratın öğünlerinizde yer almasına özen gösterin.

2. Yemekleri hızlı yemeyin. Yemekleri hızlı hızlı yemeniz ve yeterli çiğnemeden yutmanız sindirimi zorlaştırabilir ve sizi gün boyu rahatsız edebilir. Yemekleri yavaş yavaş tüketmeniz iştahınız üzerine de olumlu kontrol sağlar. Beynimize doyma sinyali ortalama 20 dk da gitmektedir. Bundan kaynaklı yavaş yavaş iyi çiğneyerek yemeniz daha fazla doygunluk sağlayacaktır.

3. Sahuru atlamamaya özen gösterin. Sahur atlamamak bu süreçte önemli gün içerisinde kendinizi daha fazla aç bırakmak kilo vermenizden ziyade iftarda daha fazla tüketmenize neden olabilir. Vücudunuz zayıf düşebilir, bazı vitamin eksiklikleri görülebilir. Kilo verseniz dahi ramazandan sonra normal beslenme düzenine geçtiğinizde kısa sürede aynı kiloları alabilirsiniz.

4. Sahurda hafif beslenin. Sahurda ağır yemeklerden, yağlı yemeklerden, hamur işlerinden kaçının. Daha çok hafif kahvaltılıklar, yoğurt, süt, ayran, peynir, zeytin, yumurta, sebze yemekleri, ceviz, badem, fındık tüketin. Bu tarz hafif ve doyurucu sahurlar sizi daha iyi hissettirirken kilo vermenizi destekler.

5. İftarda öğünleri bir kerede büyük porsiyonlar şeklinde yemeyin. İftarda yemek yerken uzun saatler aç kaldığımızda hem hızlı hem de büyük lokmalar şeklinde tüketebiliyoruz. Bu nedenle hem yemek sonrası ağırlık yaşayabiliyoruz hem de yorgunluk çökebiliyor. Öncelikle çorba ve salata ile başlayıp 10 dk kadar dinlendikten sonra diğer yemekleri tüketmek daha az tüketmenize ve daha hafif hissetmenize vesile olacaktır.

6. Yeterli su tüketin. Gün boyu susuz kaldığınızdan dolayı iftarda bir kerede 4-5 bardak su içmek istiyor olabilirsiniz. Veya su içmeyi unutabilir ve günde sadece 1-2 bardak ile geçiştiriyor olabilirsiniz. Burada ne bir kerede hızlı şekilde su için ne de susuz kalın. İftar ve sahur arasında en az 2 litre suyu yavaş yavaş içmeye özen gösterin. Bunun için saat başı 1-2 bardak su içebilirsiniz.

Sağlıkla yaşamak için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.

Dyt. Kübra Yetkin