Ramazan Ayında Su Tüketimi Konusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Ramazan ayında nasıl su tüketilmeli? Ramazan ayında su tüketirken nelere dikkat edilmeli? Günlük su ihtiyacım ne kadar? Hangi besinler susatır?

Ramazan ayında beslenmeniz kadar su tüketiminiz de oldukça önemlidir. Gün içerisinde susuz kalmanızı telafi edebilmek açısından iftar sonrasında sahura kadar belli aralıklarla mutlaka su içilmelidir. Peki doğru su tüketimi nasıl olmalıdır?


İftardan hemen sonra üst üste su içmek doğru değildir. En doğru olanı iftardan 20 dk kadar sonra saatte 1-2 bardak kadar tüketimidir. Yavaş yavaş içilmesi ağırlık yapmaması açısından önemlidir. Peki ne kadar su tüketmelisiniz? Günlük su tüketimi ihtiyacınızı vücut ağırlığınızı 30-35 ml ile çarparak bulabilirsiniz. Örneğin 60 kg olan birisinin günlük su ihtiyacı 60*30-35 ml : 1800-2100 ml kadardır. Ortalama 2 litre su içecek birisi bunu 1 saat içerisinde değil de 4-5 saate yayarak yapmalıdır. Sahur vaktinde de aynı şekilde hızlı ve çok fazla su tüketimi önerilmez. En doğrusu yemekten 20 dk öncesinde birkaç bardak içerek başlamanız ve yemekten 20 dk kadar sonra da yine birkaç bardak içerek bitirmenizdir.


Bazı besinler gün içerisinde oruç tutarken fazla susamanıza vesile olabilmektedir. Bu nedenle sahur ve iftarda tüketilen besinler su tüketiminiz adına oldukça önem arz eder. Örneğin fazla tuzlu, fazla yağlı besinler sizi susatabilir. Patates kızartması, turşu, yağlı ekmek, yağlı yemekler, börek, pilav ve pizza gibi besinler sahur veya iftardan sonra fazla susamanıza neden olabilir. Özellikle sahurda bu gibi besinlerden uzak durmanız gün içerisinde oruç kalitenizi etkilediğinden oldukça önemlidir. Peki fazla susamamak için hangi besinler tüketilmelidir? Su oranı yüksek meyveler, sebzeler, yoğurt, ayran, çiğ kuruyemişler, cacık, kavun, karpuz tüketmek sahurdan sonra susamanızı minimuma indirir. Bunun dışında yukarıda bahsedilen yağ oranı yüksek besinlerin tüketilmesi fazla susama yaşamanıza neden olabileceğinden bunlardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda acıkmamak için de protein içeriği yüksek, bitkisel ve sağlıklı yağ kaynakları içeren besinler tüketmek önemlidir. Badem, ceviz, fındık, yoğurt, kefir, salata, sebze yemekleri, peynir, haşlanmış yumurta, zeytin tüketmek daha az acıkmanıza vesile olur.
Su tüketimine ek olarak iftardan 1 saat kadar sonra 1 şişe mineralli su tüketimi de önerilmektedir. Sizler de sağlıkla yaşamak istiyorsanız bizlere ulaşın.  https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın..

Dyt. Kübra Yetkin