Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Ramazan ayında beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyim? Ramazanda ara öğün yapmalı mıyım?
Ramazan ayı kilo vermek adına güzel bir avantaj sayılabilir. Kilo vermekte zorlanan bireyler Ramazan ayında oruç tuttukları dönemde belli başlı kurallara dikkat ederlerse rahatlıkla kilo verebilirler. Bu süreçte bilinmesi gerek bazı ufak püf noktalar çok fazla zorlanmadan kilo vermenizi sağlayabilir.
Ramazan ayında sahur oldukça önemlidir. Sahurda sağlıklı alternatifler ve öğünler tüketmek hem daha uzun süre tok hissetmenize hem de kilo vermenize vesile olabilir. Peki sahurda neler yiyebiliriz? Sahurda özellikle öncelikle bilmemiz gereken şey neler yemememiz gerektiğidir. Kızartmalar, yağlı besinler, börekler, çörekler, hamur işleri, et yemekleri, pastalar, tatlılar sahurda tüketilmemeli. Buna ek olarak beyaz ekmek, pirinç pilavı, beyaz undan yapılan hamur işlerinin tüketilmesi kan şekerinizin düşmesine ve sonrasında daha fazla açlığa neden olabilir. Bu nedenle daha hafif ve kahvaltılık tercihli gitmek sizler için fayda sağlayacaktır. Haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, salatalık, yeşillik, domates, haşlanmış sebze, sebze yemekleri, yulaf lapası, yoğurt, ayran, kefir, badem, ceviz ve fındık gibi besinlerin tüketilmesi hem uzun süre tok tutmaya hem de daha hafif hissetmenize fayda sağlar. Bununla birlikte sahurda bol su tüketimi de önemlidir. Üst üste çok içmektense iftar sahur arasında 2 litreye yakın saat başı az az tüketmek önemlidir.
İftarda yeterli ve dengeli beslenmek de önem arz eder. Özellikle uzun süre açlık sonrasında bir anda yemeklere saldırmak isteyebiliriz ve doyduğumuz halde psikolojik olarak daha fazla yemek isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda sakin davranmak ve özellikle de yavaş yavaş tüketmek çok önemlidir. Öncelikli olarak yemeğe çorba ile başlayıp yanında sıvıları tüketmek doygunluk açısından iyi gelecektir. Çorba, yoğurt, cacık, ayran gibi besinleri ilk başta tüketip 10 dk kadar dinlenmeliyiz. Sonrasında ise ana yemekler devam edebiliriz. Hafif yemek tüketimi sağlanmalıdır. Örneğin; fırında sebze yemeği, haşlanmış sebze yemeği, mevsim salata, ızgara tavuk, ızgara köfte, etli sebze yemekleri vs. Yavaş yavaş yemek ve dinlenmek ağırlık hissetmemeniz adına önemlidir.
Bir diğer önemli öğün ise iftar ve sahur arasında ki ara öğündür. Bu süreçte tatlı ihtiyaçlarımız olabilir ama her gün her gün sütlü tatlı, şerbetli tatlı tüketimi kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle tatlı yerine hurma, kuru meyve ve ceviz badem ile destekleme yaparsanız hem daha tok hem de daha tatmin hissedersiniz.
Sağlıkla yaşamak sizin de hakkınız daha fazla bilgi için bize ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.
Dyt. Kübra Yetkin