Reflüsü Olan Bireyler Nasıl Beslenmelidir?
Reflüde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Reflü, aslında herhangi bir beslenmeden sonra tüketilen besinlerin mideden yemek borusuna geri gelmesi ve oradan da ağza gelmesi durumudur. Peki reflünün sebebi nedir? Reflüye iten nedenler nelerdir? Reflünün aslında birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kilolu olmak, karnı sıkan dar kıyafetler giymek, kullanılan bazı ilaçlar, çok fazla acılı, baharatlı besinler tüketmek, asitli içecekler tüketmek reflüye neden olabilir veya reflüyü tetikleyebilir. Reflüsü olan bireylerin sakınması gereken bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi hem midede hasara yol açar hem de reflüyü tetikleyebilir. O nedenle günlük beslenmemiz içerisinde bu besinleri bulundurmamamız gerekmektedir. Peki reflüyü tetikleyen besinler nelerdir? Reflüsü olan kişiler hangi besinleri tüketmemelidir?


Reflüsü olanların tüketmemesi gereken besinler;
  • Acı içeren besinler, çok baharatlı yemekler, pul biber, acı biber, turşu, soğan, sirke ve sirke içeren yemekler, sarımsak,
  • Asitli içecekler, gazlı içecekler, kahve, koyu çay, turşu suyu,
  • Lahana, karnabahar (gaz yaptığı için), beyaz ekmek, portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi besinler ise mideyi rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle bu gibi besinlerin ve bu besinlerden yapılan içeceklerin, yemeklerin tüketilmesi pek önerilmemektedir.
  • Yağlı yemekler, kızartmalar, kavrulmuş besinler, kavrulmuş et, kızartılmış sebze ve etler,
  • Sucuk, sosis, pastırma, sakatatlar,
  • Salça, salçalı yemekler, domates, ekşi besinler tüketilmemelidir. Yemeklerin salçası olabildiğince az tutulmalıdır.
Bu besinlerin beslenmeniz içerisinde tüketilmesi bazı olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Peki reflüde yasaklı besinleri tüketirsem ne olur? Bu besinlerin tüketilmesi midenizi rahatsız edebilir, kusma, yemeklerin ağzına gelmesi, mide bulantısına sebep olabilir. Peki hangi besinlerin tüketilmesi fayda sağlayacaktır?

Reflüsü olanların tüketmesinde sakınca olmayan besinler;
  • Lifli besinler,
  • Muz, elma, brokoli, havuç, kavun,
  • Düşük yağlı yüksek proteinli besinler,
  • Patates, yulaf ezmesi,
  • Az yağlı, az baharatlı besinler,
Reflüsü olan bireyler özellikle az az ve sık sık beslenmelidir. Yemek sırasında gereğinden fazla ve hızlı yememeleri gerekir. Yavaş yavaş, iyi çiğneyerek beslenilmelidir. Bol su tüketimi de bu süreçte oldukça önemlidir. Lakin unutulmamalıdır ki su tüketimi yemek sırasında veya yemeklerden hemen önce-sonra tüketilmemelidir. Yemeklerden en az 20 dk öncesinde ve 20 dk sonrasında su tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bununla birlikte hareket etmek de oldukça önemlidir. Özellikle akşam yemeklerinden birkaç saat sonra yapılan 30-40 dakikalık bir tempolu yürüyüş yeterli gelecektir.

Dyt. Kübra Yetkin