Sağlık Nedir? Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlık ne demektir? Sağlıklı olmak demek sadece fiziksel olarak iyi hissetmek midir? 

Diyet yapmak zor mudur ? Yoksa aslında çocukluğumuzdan beri sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirdiysek bizler için pek de zor olmayan bir şey midir? Aslında diyet demek tamamen sağlıklı besinler tüketmek veya dengeleme yapmayı bilmek demektir. Yaşamımız boyunca elbette ki besleyici değeri olmayan, zararlı besinleri tüketeceğiz bundan sonsuza dek kaçmak zordur. Bu nedenle diyet yaparken veya sağlıklı beslenirken bunun sürdürülebilir olması bizler için çok önemlidir. Yani kendimizi çok kısıtlamak, sadece sağlıklı besinleri tüketmek ve canımızın istediğine masamızda yer vermemek, kendimizi aç bırakmak, çok düşük kalorili beslenmek doğru değildir ve bu sağlıklı beslenme de değildir. Sağlık kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan iyi olma durumudur. Sadece fiziksel olarak ideal kiloya ulaşmak ve bunun yanında psikolojimizi, sosyal yaşantımızı geri plana atmak sağlıklı olmak değildir. Bu nedenle sağlıklı beslenme, hem fiziksel sağlığımız için, hem ruh sağlığımız için hem de sosyal yaşantımız için en iyi şekilde olmalıdır. Gelin bunu sizlerle biraz açalım. Ne demek istiyoruz?

Fiziksel olarak iyi olma: Diyet yaparken veya sağlıklı beslenirken liste dışına elbette çıkılabilir. Burada önemli nokta diyetisyeninizin bundan haberi olmasıdır. Buna ek olarak beraberinde liste dışında çıkılmışsa eğer dengeleme yapılmalıdır. Bu sayede ideal kiloya ve istenilen fiziksel görüntüye sağlıklı bir şekilde ulaşılabilir.

Ruhen iyi olma: Bir besini kendiniz için çok fazla kısıtlarsanız (var olan hastalıklar açısından yememeniz gerekenler hariç) veya diyetisyeninizin bu şekilde kısıtlamasına izin verirseniz psikolojik olarak o besini daha çok istersiniz. Kendinizi bir süre yememek için tutsanız da beraberinde yeme atakları görülebilir. Aynı zamanda bu ataklar dışında diyet psikolojisi içerisine girmeniz ve istediklerinizi yiyemeyecek olmanız sizi sağlıklı beslenmekten uzaklaştırabilir. Kendinizi sağlıklı beslenmeye çok fazla adayarak ortoreksiya veya blumia veya anoreksiya gibi hastalıklara kapı açabilirsiniz. Bu nedenle bu süreçte psikolojinizin de iyi olması ve korunması önem taşımaktadır.

Sosyal açıdan iyi hissetme: Arkadaş ortamlarında, sosyal çevrelerinizde kendinizi sürekli kısıtlamak, insanların yediklerinden farklı besinler tüketmek veya pasta yemekten korktuğunuz için bir doğum gününe gitmemek. Size tanıdık geliyor mu? Sosyal açıdan iyi hissetmek de bu süreçte önemli. Sağlıklı beslenmek veya diyet yapmak yalnızca sizin fizyolojik açıdan iyiliğinizi hedeflemez aynı zamanda hem psikolojik hem de sosyal açıdan iyi olmanızı hedefler. Sağlıkla’da diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist eşliğinde zayıflamak, kilo almak veya sağlıklı yaşamak istiyorsanız bizlere ulaşın. Sağlıkla kalın.

Dyt. Kübra Yetkin