Sağlıkla Zayıflamanın Temel Kuralları

Sağlıkla zayıflamanın temel kuralları nelerdir? Sağlıkla nasıl zayıflanır? Sağlıkla zayıflamak zor mu?

Birçok insan kilo vermek ister ancak bunu nasıl yapacağını bilemediği için kilo veremez. Kendi bilgileri ile diyete başlar, yetersiz egzersiz yapar, motivasyon kaybı ve kilo alımıyla sonuçlanan kısır bir döngünün içine girer. Yeterli ve dengeli beslenerek, düzenli egzersizle hem kilo kontrolü sağlayıp, hem de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Son zamanlarda hızlı kilo vermeyi vaat eden çok sayıda detoks, diyet çeşitleri vb. artış bulunmaktadır. Hızlı kilo vermekten ziyade sağlıkla kilo vermeyi tercih etmek önemlidir. Kişiye göre değişmekle birlikte Dünya Sağlık Örgütüne göre ayda 4 kg sağlıkla verilenidir.

Sağlıkla nasıl zayıflanır?

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme ile doğru egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirdiğimizde bu birlikteliğinin vücudunuzdaki olumlu etkisini hiçbir program yaratamaz. Yapılan çalışmalar hızlı kilo vermek yerine egzersiz ile birlikte dengeli ve kalıcı kilo vermenin vücudumuza birçok yönden katkısı olduğunu göstermiştir. Ancak beslenme ve egzersiz programı kişiye özel kan tahlilleri, günlük rutinler ve sevdiklerinize göre hazırlanırsa yaşam tarzı haline gelir. Bu programlara uyum sağlamak için ise güçlü bir motivasyona sahip olunması gerekir.

Sağlıkla zayıflamak zor mu?

Doğru beslenmek, düzenli egzersiz, güçlü motivasyon üçlüsüyle ‘’Sağlıkla’’ sizin kapınızı 10 temel kural ile çalıyor.

1. Öğün atlamayın. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi öğün atlamaktır. Kan şekeri dalgalanmalarınızı engellemek için, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, kilo vermek ya da kilonuzu korumak için 3 ana 2 ara öğün yapmalısınız. Ana öğünlerde metabolizma hızınızı artıracak ve sizi tam doyuracak besinler tarcih ederseniz iştahınızı daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.

2. Gün içerisinde besin çeşitliliği sağlayın. Öğünlerinizi oluştururken daha fazla sebze içerikli besinler tercih etmelisiniz. Ancak günlük beslenmenizde tam tahılları, az yağlı süt ve ürünlerini, et grubunu, kuru-baklagilleri, meyve grubunu ve sağlıklı yağları yeterli ve dengeli miktarda almalısınız.

3. Dışarıda değil daha çok evde yemek yemeye gayret edin. Yoğun tempoda çalışan bireylerin dışarda yemek yemek sıkça yapma eğiliminde olduğu bir durumdur. Bu durumu yönetirken yiyeceğiniz yemeğin içeriğini sorgulayın. İşlenmiş yiyeceklerden uzak durun.

4. Porsiyonlarınızı küçültün. Kilo problemi yaşayan insanların öğünlerde tükettikleri porsiyon kontrolsüzlüğüne sahiplerdir. Küçük tabak seçimi desteği ile porsiyon miktarınızı azaltın.

5. İyi çiğneyin ve yavaş yeyin. Tokluk hissetmenizi sağlayacak olan mekanizma ilk lokmayı ağzımıza attıktan 20-25 dakika sonra etkisini göstermeye başladığını bilerek yemeğe başlamak yavaş yemek yemenize ve daha az oranda besin tüketmenize yardımcı olacaktır.

6. Şeker tüketimini kontrol altına alın ve paketli gıdaların içeriğini inceleyin. Son yıllarda yapılan çalışmalar şeker tüketimi artışının pek çok hastalığı da beraberinde getirdiğini göstermiştir. Bunların en başında ise obezite yer almaktadır. Paketli ürünlerin içerisinde yer alan şekerin yanı sıra, koruyucu kimyasal maddeleri tespit ederek hayatımızdan çıkarmak için paketli gıdaların içeriğini okuma alışkanlığı edinin.

7. Su için. Vücudumuzda meydana gelen bütün tepkimeler suda gerçekleşmektedir. Sağlıkla yaşamak için yeterli su içmeye özen gösterin. Açlık ve susuzluk birbirine çok fazla karıştırılan duygular arasında. Acıktığınızda önce bir bardak su içmeyi denerseniz belki de bu duygunun açlık değil susuzluk olduğunun farkına varacaksınız. Yani kısacası yeme duygunuzu frenlemek için yeterli su için.

8. Kaliteli uyuyun. Uyku fizyolojik ihtiyaçlarımız arasında en önemli yere sahiptir. Daha iyi uyku daha iyi yaşam benimseyen bir hayata sahip olunmalıdır. Pek çok hastalığın zeminini oluşturan uykusuzluğun artan iştah duygusu ile ilişkisi bulunmaktadır. Kilo artışı ile yetersiz uyku arasında sıkı bir bağ vardır. Az uyuyan pek çok insan yorgunluk ile açlığı karıştırabilmektedir. Az uyumakta metabolik hızı olumsuz yönde etkilemektedir. Yeteri kadar uyku alın, hem ruhunuz hem de bedeniniz sağlıklı beslensin.  

9. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kaliteli bir yaşam için hareket şart! Beslenmeyi hareket ile destekleyerek, kilo verme ve kilo kontrolü arasındaki dengeyi sağlayın. Egzersiz sırasında artan mutluluk hormonları ile gün içinde kendini daha iyi hissedin ve modunuzu yükseltin. Sağlıkla sizin adımlarınızın peşinde, adım sayınızı artırın.

10. Stresinizi yönetin, kendinizin farkında olun. Stres her bireyin sıkça rastladığı bir tanıdık gibi her daim karşımıza çıkan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Stres kilo artışına neden olan hormonların artışına sebep olurken daha fazla yemeye sizi yönlendirebilir. Sağlıkla yaşamak için ve kilo kontrolünde stres yönetimine dikkat edin. Stresli hissetmenize neden olacak şeylerden uzak durun. Kendinizi hissedin. Gerekirse bir uzmandan destek alın. Bizlere ulaşmak için https://www.saglikla.com.tr/iletisim linke tıklayın. Sağlıkla kalın.

Dyt. Selin Eker