Sağlık ve Dengeli Beslenme Nedir? Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapılabilir?
Beslenme, insanların yaşamını sürdürebilmesi için elzemdir. Dengeli ve yeterli beslenme ise vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini ihtiyacınız olduğu oranda vücudunuza almanızdır. Herkesin besin ve besin ögesi miktarı ihtiyacı birbirinden farklıdır. Yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite, hastalıklar, genetik, metabolizma bizim ihtiyaç duyduğumuz besin ve besin öğesi miktarı ihtiyacını belirler.
Peki hangi besin ögelerini vücudumuza almalıyız?
Protein, karbonhidrat, yağ, lif, vitaminler, mineraller ve sıvı ihtiyacımız olan besin ögeleridir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu besin ögelerinin miktarı kişiden kişiye göre değişebilir. Örneğin sporcu bireylerde protein miktarı artırılırken, aminoasit metabolizma hastalığı olan bir bireyde protein kısılabilmektedir. Bu nedenle diyet kişiye özeldir. Peki dengeli beslenebilmek için neler yapmalıyım?
Bol sebze ve meyve tüketimi
Dengeli ve sağlıklı beslenebilmek için bol bol sebze ve meyve tüketimi gerekmektedir. Günlük olarak 5 porsiyon meyve sebze sağlıklı bir yetişkin için gereklidir.
Çeşitlilik
Bununla birlikte öğünlerinizin çeşitli olması bu süreçte oldukça önemlidir. Öğünlerin renkli olmasına özen göstermemiz gerekmektedir. Özellikle sebzelerin turuncu, yeşil, kırmızı, mor gibi renk renk olarak sofralarda yer alması beslenmemizi olumlu olarak destekler.
Yağ Seçimi
Sağlıksız yağlardan, doymuş ve trans yağlardan ziyade sağlıklı ve doymamış yağlara yönelmek önemlidir. Örneğin; kuyruk yağı, margarin tüketimi yerine zeytinyağı, avokado yağı tüketimi sağlıklı beslenme sürecinizi olumlu olarak desteklemektedir.
Porsiyonlama ve Dengeleme
Bunlar dışında porsiyona dikkat etmek önemlidir. Porsiyonunuza dikkat edemediğiniz zamanlarda ise dengeleme yapmak süreci bozmanızı önler. Örneğin; koca bir dilim pastayı yemek yerine yarısını veya çeyreğini yemeniz daha faydalıdır. Ola ki koca bir dilim pastayı tükettiniz, bundan sonra diyetim bozuldu diyerek birçok sağlıksız şeylere yönelebilirsiniz. Bunu yapmayın. Burada en önemli unsur dengelemektir. Bunu da sizler için diyetisyeniniz planlar. Pasta yediğiniz günün sonunda bol sıvı tüketerek veya yemekte ağır beslenmek yerine salatalara yönelerek dengeleme yapabilirsiniz.
Sıvı Tüketimi
Gün içerisinde ihtiyacınız olan sıvı ihtiyacını karşılamanız hem metabolizma hızınız üzerine hem de besinlerin sindirimi üzerine olumlu etkiler barındırmaktadır. Günlük kg başına 30-35 mL sıvı tüketimi idealdir.