Soğan Faydalı Bir Besin Midir? Soğanın Yararları Nelerdir?
Soğanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yemeklerimizden eksik etmediğimiz soğanın aslında sağlık üzerine birçok faydası olduğunu biliyor musunuz?  Yemeklerin yanında, salataların içinde veya yemeklerin içinde sıklıkla tükettiğimiz soğan aslında bizi hastalıklardan koruyan bir besin! Peki nedir soğanın faydaları?
Soğan, içerisinde A vitamini, E vitamini ve C vitaminini bol miktarda bulundurmaktadır. Bununla birlikte magnezyum, fosfor, demir gibi mineralleri de içeriğinde bulundurmaktadır. Antioksidan açısından da zengin olan soğan birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gelin bu hastalıklar nedir sizler için yazımızda belirtelim.
Özellikle bazı kanser hastalıklarının oluşumunu önlediği bilinmektedir. O nedenle soğan tüketimi bizleri kansere karşı koruyabilir. Bununla birlikte içerisinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı korur. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göze iyi gelir. C vitamini ise bizleri hastalıklara karşı korur. Özellikle soğanın kış aylarında tüketiminin artması hastalıklar üzerine olumlu etkiler doğurur. Bunlarla birlikte astım problemi olan kişilerde tüketiminin bağışıklığı güçlendirdiği bilinmektedir.
Soğan, kan şekerini düzenler, kemikleri güçlendirir, enfeksiyona iyi gelir, eklem ağrılarına iyi gelir, diş sorunlarına iyi gelir, cilde ve saçlara iyi gelir, vücudun direncini artırır. Bu nedenle özellikle kış aylarında tüketilmesi birçok hastalığı önlemeye yardımcı olur.
Soğan içerisinde yer alan kükürt minerali kan sulandırıcı olarak görev almaktadır. Bu sayede damar tıkanıklıklarına ve bundan kaynaklı oluşabilecek felç riskini azaltmaya yardımcı olur. Soğanı nasıl tüketebilirim? Soğanı özellikle kızartmamaya dikkat etmelisiniz. Soğan yağsız bir şekilde kavrularak pişirilebilir çünkü bir zaman sonra kendi suyunu salacak ve bu sayede pişecektir. Salataların içerisine çiğ olarak atılabilir, yemeklerin yanında çiğ olarak tüketilebilir, yemeklerin içerisine eklenebilir veya fırında, ızgarada pişirilip tüketilebilir. Lakin mide hassasiyetiniz, reflünüz, mide-bağırsak probleminiz var ise hekim ve diyetisyeninize danışmadan tüketmeyiniz.

Dyt. Kübra YETKİN