Temporomandibular Eklem Disfonksiyonunda Fizyoterapi

Temporomandibular eklem disfonksiyonu nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Temporomandibular eklem disfonksiyonunda fizyoterapist neler yapabilir?

Diğer adı ile halk dili olarak çene eklemi bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.

Temporomandibular eklem disfonksiyonu  çene eklemindeki problemleri ifade eder. Bu durum çene hareketlerinde ağrı, rahatsızlık veya kısıtlama ile karakterizedir.

TMD genellikle çene eklemi etrafındaki kasların, disklerin veya kemiklerin hasarı veya bozulması sonucunda ortaya çıkar.

Başka faktörler de bu duruma katkıda bulunabilir. Örneğin diş gıcırdatma, stres, travma, bağ dokusu hastalıkları gibi durumlardır.

 

Kronik yüz ağrısı olarak sinir iletimindeki bozukluk olarak da ortaya çıkmaktadır. Kas, kemik, eklem, sinirlerin bir çalışmasını engelleyen bir bozukluktur.
Dişin eksik olması, tek taraflı çiğneme simetriyi bozarak fazla yüklenme oluşturur, stres ile de ortaya çıkmaktadır.
 
 
TMD SEMPTOMLARI NELERDİR?
 
Çiğneme sırasında ağrı,
Kulaklarda çınlama,
Yüzde ağrı,
Baş dönmesi,
Gıcırtı,
Boyunda ağrı,
Esnemede zorluk,
 
TMD İÇİN NELER UYGULANABİLİR?
Elektroterapi
Manuel terapi
Derin friksiyon masajı
Myofasyal gevşetme
Egzersiz
 
TMD İÇİN HANGİ EGZERSİZLER UYGULANABİLİR?
Germe boyuna ve yüz kaslarına
TMD rotasyon egzersizleri; çeneyi sağ-sola, aşağı-yukarıya
Chin tuck egzersizi
Postür egzersizleri
Rocabodos egzersizleri
 
TEMPOROMANDİBULAR EKLEME ÖZEL EGZERSİZ PROGRAMI (ROCABODO’S )
 
1-Dil gevşeme pozisyonu: Dişler hafifçe açık, dudaklar kapalı iken dilin 1/3’lük kısmı damağa hafif bir basınç uygular. Dil kesinlikle dişlere dokunmamalıdır. Diyafram kullanılarak burundan nefes alıp verilmelidir.
2-Omuz retraksiyonu
3-Başın pozisyonunu sabitleme: Boynu sabitlemek için eller boyun arkasında kenetlenir ve baş öne ve yukarı yönde hareket ettirilir (distraksiyonhareketi)
4-Chin tuckhareketi
5-TME rotasyonunun kontrolü: Dil gevşeme pozisyonunda iken , işaret parmağı TME üzerine konularak ağız açma ve kapatma hareketi yaptırılır. Çenenin sağa-sola kayması engellenir. Bu şekilde kontrollü çiğneme hastaya
6-Ritmik stabilizasyon tekniği: Dil gevşeme pozisyonunda iken işaret parmaklar çene eklemi üzerine konularak çene sabitlenir. Hastadan hafifçe direnç uygulaması istenerek TME açma, kapama ve sağa ve sola kayma hareketleri yaptırılır.

Daha fazla bilgi ve online egzersiz için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim