Toksik Pozitiflik: Gerçeklerden Kaçmak mı?

Toksik Pozitiflik nedir? Toksik pozitiflik kimlerde görülür? Toksik pozitiflik belirtileri nelerdir?

Zor zamanlarda dahi "Her şey yolunda" demeye ve "Pozitif kalmalıyız" gibi cümlelerle kendimizi avutmak, aslında toksik pozitiflik tuzağına düşmek anlamına gelebilir. İyimser olmanın önemini inkar etmemekle birlikte, her zorluk karşısında sadece olumlu duyguları kabul etmek, gerçekçi olmayan bir yaklaşım olabilir.

 

Hayatın akışına pozitif bakmak önemlidir; ancak hayat bazen zorluğun içine sürükler. Bu durumda zorlayıcı duyguları reddetmek yerine onları kabul etmek, psikolojik sağlığımız için daha yararlıdır. Zira duygularımızı bastırmak, onların daha da güçlenmesine ve sonunda başa çıkamaz hale gelmemize neden olabilir.

 

Toksik pozitiflik, çevremizde farklı şekillerde kendini gösterebilir. Örneğin, işten çıkarıldığınızda "Her şeyin bir nedeni vardır" denilmesi, gerçek duygularınızı ifade etmenizi engelleyebilir. Bu tür yorumlar, sizin duygularınızı yaşamanızı engelleyerek aslında size zarar verebilir.

 

Olumlu düşünmenin zararı olmadığını kabul etmek gerekir. Ancak her şeyi her zaman pozitif bir bakış açısıyla ele almak, duygularımızın gerçek ifadesini engelleyebilir ve bu da sağlıklı bir ruh haline zarar verebilir. Özellikle zor zamanlarda, olumsuz duygularla yüzleşmek ve onları anlamak, gelişimimiz için önemlidir.

 

Toksik pozitiflikten kaçınmak için, hissettiklerimizi inkar etmek yerine onları kabul etmeliyiz. Pozitif olmaya teşvik eden ancak gerçek duygularımızı bastırmamıza neden olan insanlarla iletişimi sınırlamak da önemlidir. Kendimizi duygularımızı ifade etmekten utanç duymamalı ve gerçekçi bir bakış açısıyla hayata devam etmeliyiz.

 

Daha fazla bilgi için bizlere ulaşın. https://www.saglikla.com.tr/iletisim Sağlıkla kalın.


Psk. Sabiha Gökçen Saygılı